Новини
6 Жовтня 2021
708

П’ять країн ЄС закликали провести розслідування через зростання цін на газ (Оновлено)

Біржова ціна на газ в Європі на відкритті торгів в середу, 6 жовтня, досягла $1550 за тисячу кубометрів

Іспанія, Франція, Чехія, Греція та Румунія запропонували провести розслідування щодо функціонування європейського газового ринку у зв’язку з ростом цін на енергію останні місяці, йдеться в спільній заяві міністрів економіки та фінансів цих країн, пише Bloomberg.

Зазначається, що підвищення цін на газ і електрику лягає важким тягарем на домогосподарства та компанії, у зв’язку з чим країни виступили з низкою пропозицій. Зокрема, вони вважають, що для негайного реагування на скакання цін необхідний загальний підхід на європейському рівні.

“Що стосується газу, функціонування європейського газового ринку має бути розслідувано, щоб зрозуміти, чому поточних газових контрактів виявилося недостатньо. Нам також слід розробити загальні керівні принципи щодо зберігання газу, щоб пом’якшити й згладити підвищення цін. Крім того, нам слід краще координувати наші закупівлі газу для посилення наших переговорних позицій”, — йдеться в заяві.

Крім того, пропонується реформувати ринок електроенергії ЄС з метою поліпшення взаємозв’язку між ціною, що сплачується споживачами, і середньою вартістю виробництва електроенергії. Також країни наголосили на необхідності зосередитися на досягненні енергетичної незалежності шляхом інвестування в диверсифікацію енергопостачання і максимально швидкого зниження залежності Європи від країн — експортерів газу.

Нарешті, країни вважають за необхідне забезпечувати більш передбачувані ціни на вугілля й уникати надмірної волатильності.

Оптові ціни на електроенергію в ЄС цього року підіймаються до рекордних значень на фоні вартості газу, яка також знаходиться на високому рівні та регулярно б’є рекорди. Крім ціни на газ, внесок у зростання оптової вартості електроенергії вносить і збільшення ціни викидів вуглецю в європейській системі ETS, що діє для декарбонізації регіону.

Біржова ціна на газ в Європі на відкритті торгів в середу, 6 жовтня, досягла нового історичного рекорду. Про це свідчать дані біржі ICE. Ціна листопадового ф’ючерсу на хабі TTF в Нідерландах переступила позначку в $1550 за 1 тис. м³. Під час торгів вартість піднялася вище $1600.

Ціни б’ють рекорди вже кілька днів поспіль. На торгах у вівторок, 5 жовтня, вартість грудневих ф’ючерсів досягала $1456 за 1 тис. м³. Станом на день, 6 жовтня, ціна найближчого (листопадового) ф’ючерсу на TTF на біржі ICE Futures днем в середу досягла €161 за МВт/год, або $1 924 за 1 тис. м³.

На думку аналітиків Saxo Bank, ціни на газ знизяться, якщо до кінця року встигнуть запустити “Північний потік-2”. У тому разі, якщо буде холодна зима, а поставки газу не збільшаться, Європу чекає “похмура і дорога пора”.

Як писали раніше Investory News, політична напруженість у Північній Африці може призвести до скорочення постачання природного газу в Іспанію цієї зими, що загрожує посиленням тиску на вартість електроенергії в решті Європи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram