Новини
6 Жовтня 2021
638

Напруженість у Північній Африці може призвести до скорочення поставок газу в Іспанію

Алжир планує 30 жовтня припинити постачання трубопровідного газу в Марокко, Іспанію та Португалію

Політична напруженість у Північній Африці може призвести до скорочення постачання природного газу в Іспанію цієї зими, що загрожує посиленням тиску на вартість електроенергії в решті Європи, пише Financial Times.

Алжир планує 30 жовтня припинити постачання трубопровідного газу в Марокко, Іспанію та Португалію. Це ще одна ланка тривалого політичного конфлікту між Алжиром і Марокко, який почався з набуттям першою країною незалежності від Франції в 1962 році.

Цього літа відносини між державами ще більше загострилися, коли Алжир звинуватив Марокко в причетності до виникнення кількох серйозних лісових пожеж на його території, наголошує видання.

Алжирський газ надходить до Італії трубопроводом, який був побудований у 1996-1997 роках і спочатку йде територією Марокко, а потім під водою. В Іспанію безпосередньо йде інший підводний газопровід, експлуатація якого почалася у 2011 році.

Після зупинки роботи трубопроводу в Марокко змушені будуть повністю відмовитися від алжирського газу при тому, що енергетичний сектор вже розраховував на ці поставки. У країні є вугільні електростанції. Крім того, Марокко може перейти на інші імпортні джерела викопного палива для газових електростанцій.

Тим часом ціни на газ в Європі знову побили рекорд. Вартість листопадового ф’ючерсу за індексом голландського TTF підскочила до $1427,4 за 1 тис. м³

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram