Новини
15 Липня 2020
760

Провідні американські банки бойкотують кредитування нафтогазового сектора США

Причиною такої політики може бути тиск екологічних організацій та політичні погляди

Найбільші американські банки в порушення антимонопольного законодавства США відмовляються кредитувати нафтогазові компанії країни, що опинилися у важкому становищі через зниження цін на вуглеводневу сировину та наслідки пандемії коронавірусу, пише The Wall Street Journal.

Згідно з інформацією, американські банки “фактично бойкотують нафтогазовий сектор США, керуючись політичними міркуваннями та перебуваючи під тиском” поборників захисту навколишнього середовища.

У звичайній ситуації фінансові організації, навпаки, конкурують один з одним, щоб отримати можливість надати кредити корпоративним клієнтам. Подібна конкуренція покликана сприяти виділенню капіталів на реалізацію рентабельних проектів, які своєю чергою забезпечують надання споживачеві товарів і послуг за доступними розцінками.

Відповідно до публікації, банки Citibank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley і Wells Fargo практично одночасно перестали насичувати ліквідністю нафтогазовий сектор США.

Ці фінансові організації навіть пообіцяли перестати кредитувати проекти, пов’язані з розвідкою нафтових родовищ в Арктиці й видобутком вугілля.

Єдиним винятком серед великих банків поки є Bank of America. Найбільший у світі інвестиційний фонд BlackRock ще в січні поточного року оголосив, що не буде займатися справами підприємств, частка виручки яких від використання вугілля перевищує 25%. Цей же інвестфонд вступив у пакт під назвою Climate Action 100+ разом з більш ніж 450 міжнародними інвесторами.

“Подібні проекти по суті є запрошенням приєднатися до змови з метою бойкотувати найважливіший сегмент американської економіки”, — пише видання.

Такі проекти, якщо їх залишити без уваги, можуть стати порушенням федерального антимонопольного законодавства. Навіть при відсутності таких формальних ознак, як наявність таємної домовленості про змову або відсутність матеріальної зацікавленості в його результаті.

За даними газети The New York Times, понад 12 американських нафтогазових компаній були змушені звернутися до глави 11 закону про банкрутство США через спад світових цін на нафту, обумовленого суперечками учасників ОПЕК +. 20 квітня вартість техаської нафти WTI вперше опустилася на Нью-Йоркській товарній біржі до негативних показників.

Угода країн ОПЕК + набрала чинності 1 травня, вона передбачає скорочення видобутку нафти країнами альянсу на 9,7 млн ​​барелів на добу (б/д) в травні — липні. Росія та Саудівська Аравія, згідно з домовленостями, скоротять видобуток нафти на рівні частки — 2,5 млн б/д від базового рівня в 11 млн б/д. Домовленості будуть діяти два роки, але з серпня по грудень 2020 р. під скорочення в рамках альянсу вже потрапляє 7,7 млн ​​б/д, а з січня 2021 р. до кінця квітня 2022 р. — 5,8 млн б/д. Параметри угоди можуть бути переглянуті в грудні 2021 р.

Як писали раніше Investory News, ціни на нафту в найближчі роки можуть перевищити позначку в $100 і $150 за барель. Це може статися через скорочення видобутку і зниження інвестицій у галузь.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram