Новини
9 Серпня 2019
1 444

Пропозиція ООН: Відмова від м’яса допоможе зберегти клімат

Чверть викидів парникових газів в атмосферу припадає на виробництво харчових продуктів

Зменшення вживання м’яса і молочних продуктів та заміна їх їжею рослинного походження допоможе боротися з парниковим ефектом, який викликає глобальне потепління. Про це йдеться в доповіді, яку представили експерти Міжурядової комісії ООН зі зміни клімату.

Доповідь підготували 107 вчених з понад 50 країн.

“Зміна раціону в бік зменшення споживання м’яса – не заклик, а одна з рекомендацій експертів, яка стосується жителів розвинених країн”, – зазначають експерти.

У дослідженні наголошується, що чверть викидів парникових газів в атмосферу припадає на виробництво харчових продуктів. При цьому тваринництво – основне їх джерело. Найбільш шкідливими з точки зору екології й впливу на клімат виявилися розведення корів та овець.

Експерти нагадали, що зміна клімату та сільське господарство впливають одне на одного. З одного боку, глобальне потепління призводить до виснаження ґрунту і викликає природні аномалії, які позначаються на врожайності. Через це в найближчі 25 років виробництво продовольства може скоротитися на 12%, а продукти подорожчають.

З іншого боку – через збільшення споживання м’яса не вистачає пасовищ, і доводиться вирубувати ліси. Брак дерев призводить до збільшення шкідливих викидів, які створюють парниковий ефект.

Ще однією проблемою, яка пов’язана зі споживанням і впливає на клімат, експерти вважають велику кількість харчових відходів. У доповіді зазначається, що близько 830 млн людей на Землі страждають від недоїдання. При цьому до 30% харчових продуктів людство викидає на смітник.

Для порятунку планети від глобальної зміни клімату, крім зміни звичного способу споживання, вчені також закликають припинити масову вирубку тропічних лісів, зберігати й відновлювати торфовища. Виходом з цієї ситуації може стати аграрне лісівництво – метод виробництва продуктів, який передбачає поєднання лісових посадок з пасовищами та полями.

Нагадаємо, згідно дослідження компанії Moody’s Analytics, якщо до 2100 р. температура повітря підвищиться до 1,5°C, світову економіку чекають збитки розміром $54 трлн. У випадку, якщо тепліше стане на 2°C – глобальний економічний збиток сягне $69 трлн.

При цьому за прогнозами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) протягом наступних 10 років очікується зростання світового виробництва м’яса на 13%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram