Бiзнес
25 Липня 2019
1 919

Проект на $25 млн: Як відбувається реновація заводу “Промприлад”

У що і навіщо інвестують MacPaw, FEDORIV, посол Швеції та інші інвестори

На одному з найстаріших підприємств Прикарпаття свого часу виготовляли промислові преси, манометри, лічильники, навіть парасольки та інші так звані товари народного вжитку. Завод змінив кілька назв та чимало керівників, в кращі роки на ньому працювало до 5 тис. чоловік.

Проте часи індустріалізації минули і, так само, як і в багатьох інших містах, економічна активність на величезних площах у центрі Івано-Франківська майже припинилася. Однак підприємство отримало шанс на “друге” життя.  У 2017 році стартував проект із реновації “Промприладу”, що коштуватиме кілька десятків мільйонів доларів.

Коротка історія

На початку XX сторіччя тоді ще на околиці Івано-Франківська почалося об’єднання трьох промислових підприємств: фірми “Край”, вагономеханічного заводу В.Майора та фірми “Фама”. Злиття повністю завершилося у 1956 році. Від того часу підприємство отримало назву Станіславський машинобудівний завод та сконцентрувалося на приладобудуванні. Протягом наступних років відбулося ще два перейменування, а перелік продукції значно розширився.

У 1988 році завод отримав назву “Промприлад” та почав виготовляти ще й деталі до авто, парасолі та інші “побутові” речі. Загалом у державній власності, спочатку радянській, а потім українській, підприємство перебувало до 1994 року. Але протягом 90-х попит на його продукцію постійно знижувався і вже на початку XXI сторіччя від колись величезного заводу, де працювали тисячі жителів міста, залишилися занедбані приміщення, кілька діючих цехів та згадки про успішне минуле.

Нині на “Промприладі” працює близько 150 спеціалістів, що займаються виробництвом промислових механічних газових лічильників. У більш-менш задовільному стані збереглося 20% приміщень.

Teple Misto

Проте на зміну індустріалізації прийшов новий тренд – ревіталізація занедбаних промислових об’єктів та повернення їх до життя. Звичайно, і статус у них зовсім інший. З 2017 року в Івано-Франківську стартував інвестиційний проект Promprylad.Renovation, засновники якого планують за 12 років перетворити територію заводу на прибутковий бізнес-проект.

Як пояснює ініціатор і виконавчий директор проекту Юрій Філюк, “Промприлад” має високий потенціал капіталізації. “Середня собівартість купівлі і реконструкції 1 кв. м на сьогодні складає $680, а ринкова вартість щонайменше в 2,5 рази вища. І вона зростатиме, як і вартість частки кожного інвестора”, – вважає він.

Гроші та мотивація

У лютому 2019 року компанія Promprylad.Renovation офіційно стала власником контрольного пакета ПАТ “Івано-Франківський завод “Промприлад”. За планом на реалізацію проекту знадобиться $25 млн, які мають окупитися за понад 12 років. Загалом на ці гроші мають відновити понад 27 тис. кв. м у корпусах, що залишилися, та збудувати ще два на 10 тис. кв. м. Чистий річний дохід оновленого об’єкта, за прогнозом, має досягати $3,2 млн.


•••

Інвестиції у Promprylad.Renovation, за підрахунками ініціаторів проекту, мають окупитися за 12 років. Чистий річний дохід оновленого об’єкта може досягати $3,2 млн

•••


“Важливу роль відіграє той факт, що завод знаходиться у центрі Івано-Франківська, — розповідає пан Філюк. — Якщо подивитися на інші міста, то таких великих виробництв у центральній частині міст немає. Тож локація була однією з вагомих причин. Більш того, заводські приміщення збереглися у хорошому стані, а це важливо для проведення будь-яких будівельних і відновлювальних робіт. Потенціал заводу виглядає привабливо з точки зору локації та технічного стану”.

З іншого боку, автори проекту хочуть зберегти емоційний зв’язок іванофранківців із підприємством, де працювали чи все ще працюють їхні батьки, бабусі, дідусі, друзі. “Ідея полягає у відтворенні колишньої величі “Промприладу” — якщо не в значенні потужного виробничого центру, то в освітньому, культурному, підприємницькому та урбаністичному значеннях”, — додає він.

Протягом 2018 року Promprylad.Renovation залучив $1,3 млн інвестицій. У червні цього року під час презентації проекту у Києві оголосили про залучення ще 22 млн грн від групи інвесторів, серед яких компанія MacPaw, IT-підприємець Віктор Сарапін, юридична компанія Moris Group, власник агентства FEDORIV Андрій Федорів, компанія HD Group.

Наразі проект підтримали понад 100 інвесторів, зокрема співзасновниця німецького центру ufaFabrik Зігрід Німер, посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом та ряд партнерів, серед яких, зокрема, і компанія FinStream, що вирішила інвестувати $300 тис. Варто зазначити, що мінімальна сума для інвестування у відновлення “Промприладу” складає 28 тис. грн.


•••

Протягом 2018 року Promprylad.Renovation залучив $1,3 млн інвестицій

•••


“Ми підтримуємо цей проект тому, що хочемо, щоб в Україні були всі умови для того, щоб креативна молодь і професіонали різних галузей залишались тут і мали всі можливості для розвитку і самореалізації. Ми хочемо, щоб такі проекти, як “Промприлад”, надихали інші українські міста на створення осередків для бізнесу і соціальних ініціатив”, — вважає СЕО MacPaw Олександр Косован.

Трохи про бізнес

Реновація “Промприладу” відбувається за принципом спільного інвестування, так саме як і інший проект Юрія Філюка — ресторан Urban Space 100 (500). “Проте, на відміну від проекту Urban Space 100, де запуск фінансувався спільнокоштом та не передбачав повернення інвестицій, у Promprylad.Renovation інвестори зможуть очікувати на дивіденди, а частина прибутку центру буде спрямована на підтримку локальних соціальних ініціатив”, — пояснює він.

“Ми маємо дати можливість новим креативним людям мати своє місце, мати свій простір, створювати нові індустрії, проекти сервіси, яких ще просто немає. Тільки такі проекти дозволяють створити інфраструктуру для створення чогось нового, чого ще немає, коли поєднується здавалося б просто непоєднувані речі”, — підкреслив на презентації проекту Голова ради директорів групи компаній “Ефективні інвестиції” Ігор Ліскі, який також є одним з інвесторів проекту.

Ініціатор і виконавчий директор проекту Promprylad.Renovation Юрій Філюк

Як вже зазначалося, завершити оновлення івано-франківського заводу планують у 2024 році. І судячи з джерел монетизації, найбільші надії автори проекту покладають на нерухомість. Адже реконструйовані приміщення планують здавати в оренду під офіси та інші цілі. При цьому 70% площ збираються віддати бізнесу, а решту за зниженими ставками — освітнім та культурним проектам. Також на території “Промприладу” має з’явитися житлова нерухомість, готель, хостел, апартаменти, що залишатимуться у власності управлінської команди.

Також на території комплексу будуть створені концерт-хол, виставковий конференц-зал та інші майданчики, які здаватимуть в оренду організаторам публічних заходів. “Ще одне джерело — це прибуток від франшизи або унікальної експертизи проекту. Вже зараз у нас є багато запитів на передачу моделі проекту для реплікації в інших містах нашої країни та за кордоном. Від початку ми розглядали можливість реплікації, тому прогнозуємо, що таке джерело доходів у Promprylad.Renovation теж буде”, — резюмує Юрій Філюк.


•••

Сьогодні вже реконструйовано понад 15% будівель “Промприладу”, або ж 5,6 тис. кв. м із 37,9 тис. кв. м

•••


Окрім зазначеного, за наступних кілька років на території заводу мають звести інноваційний центр для стимулювання малого та середнього бізнесу, технологічну лабораторію для розвитку інновацій, дитячий центр та коворкінг.

Першочергове право на укладення орендних договорів за пільговими цінами планують надавати соціальним проектам, що фокусуються на неформальній освіті, новій економіці, сучасному мистецтві та урбаністиці. Втім, загалом соціальними засновники вважають проекти, що розв’язують соціальні проблеми чи аспекти, які з тих чи інших причин не можуть вирішити бізнеси.

Сьогодні вже реконструйовано понад 15% будівель “Промприладу”, або ж 5,6 тис. кв. м із 37,9 тис. кв.м. Третину відновлених площ займає “пілотний” проект, третій поверх одного з корпусів, де розмістилося 16 ініціатив. Крім того, в іншому корпусі відрився R&D-центр Сергія Камінського, де розробляють новітні акумулятори, друкарня Print Bar та крафтова пивоварня Molfar. Крім на території заводу почали роботу центр урбаністики та офіс інвестицій міськради Івано-Франківська. Загалом автори проекту зібрали вже понад 70 млн грн. Тож залишилось не так вже й багато.

Нагадаємо, нещодавно Investory News писали про 10 проектів реновації занедбаних заводів, серед яких був і Promprylad.Renovation.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram