Новини
23 Травня 2019
764

Проблеми з місією МВФ знизили вартість єврооблігацій України

Попри це, НБУ очікує $4 млрд кредитів від МВФ і $6,5 млрд від розміщення євробондів

Фото: profitgate.ru

У середу, 22 травня, єврооблігації України подешевшали на 0,1-1% в залежності від терміну погашення, а прибутковість їх зросла на 0,1-0,15 процентних пункти, передає “Інтерфакс-Україна”, посилаючись на інформацію учасників ринку.

Повідомляється, що за облігаціями з погашенням у 2026-2027 роках прибутковість впритул наблизилася до 9% річних: 8,91% і 8,96% річних. “Папери з погашенням у 2023 році котируються за ставкою 8,46% річних, у 2022 – 7,92% і у 2021 – 7,68% річних. Крім того на 0,6% подешевшали й ВВП-варранти України, які зараз котируються за ціною близько 63,14% від номіналу”, – йдеться у повідомленні.

На думку учасників ринку, основні причини негативної динаміки прозвучали в середу, 22 травня – новини про можливе дострокове згортання через розпуск Ради та відставки уряду місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка 21 травня розпочала роботу в Києві за оцінкою програми stand by.

Представництво МВФ в Україні повідомило, що експерти Фонду продовжують роботу. “Однак більш детального офіційного коментаря так і не послідувало”, – пише видання.

Як зазначив глава інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала, інвестори негативно відреагували на перші призначення президента Володимира Зеленського. “Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим більше це буде призводити до подорожчання вартості наших запозичень, тим складніше буде для корпорацій і для уряду залучати гроші в Україні, і за кордоном”, – відзначив він.

Попри це, Національний банк України очікує у 2020 та 2021 роках залучення по $2 млрд кредитів від Міжнародного валютного фонду, а також $3 млрд від розміщення євробондів в наступному році й $3,5 млрд – у 2021 році.

Зазначається, що за прогнозом НБУ, інші офіційні зовнішні джерела фінансування повинні принести ще по $1 млрд у наступні два роки. “Що ж стосується очікувань у поточному році, НБУ розраховує на залучення $2,5 млрд грн фінансування від МВФ”, – пише видання.

І додає, що приймаючи рішення щодо монетарної політики, НБУ також виходив з прогнозу, що у 2019 році сума залучення макрофінансової допомоги ЄС і кредитів Світового банку складе по $0,6 млрд, а розміщення євробондів у 2019 році принесе $2,5 млрд.

Нагадаємо, Україна збільшила суму випуску 10-річних єврооблігацій з терміном погашення 1 листопада 2028 року і купоном 9,75% на $350 млн.  Організатором випуску виступив міжнародний інвестиційний банк JP Morgan.

Загалом, Міністерство фінансів спостерігає збільшення попиту на середньострокові облігації. Так, загальний попит на гривневі ОВДП склав 3,4 млрд грн. Водночас за валютними ОВДП попит залишається невеликим, приносячи незначні надходження до бюджету.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram