Новини
14 Березня 2019
923

Попит на гривневі ОВДП склав 3,4 млрд грн

Мінфін спостерігає збільшення попиту на середньострокові облігації

Загальний попит на гривневі ОВДП склав 3,4 млрд грн і має кілька позитивних характеристик. Насамперед ідеться про коефіцієнт рефінансування виплат. Минулого тижня за гривневим боргом він становив 1.25, адже Мінфін виплатив 4,4 млрд грн, а залучив на 1,1 млрд грн більше. А цього тижня виплати за гривневим боргом складають лише 0,8 млрд грн, а от залучено до бюджету у чотири рази більше – 3,2 млрд грн.

За словами аналітика ICU Тараса Котовича, другим, і не менш важливим показником учорашнього аукціону, є структура залучень за строками погашення. Минулого тижня лише 16% коштів було залучено за облігаціями, погашення яких припадає на 2020 чи 2021 роки. Цього разу за інструментами з погашенням у 2021 році сума склала 1,6 млрд грн, а це вже майже половина усіх учорашніх гривневих залучень.

Водночас за валютними ОВДП попит залишається невеликим, приносячи незначні надходження до бюджету. Учора було залучено лише $4,2 млн та €5,4 млн, що очікувано у період міцної гривні та відсутності валютних виплат.

“Учора попит продовжив зміщуватися у середньострокові інструменти і, – після минулотижневої активності нерезидентів саме за цими облігаціями, – тенденція до зменшення попиту на короткі інструменти може продовжитися. При цьому збільшується обсяг нових придбань. Вже завтра НБУ має оголосити рішення про облікову ставку на найближчі шість тижнів, і від цього рішення залежатиме подальший рух попиту та відсоткових ставок. А зміна структури попиту є ознакою очікувань інвесторів на зниження облікової ставки, що призведе до зменшення дохідностей за ОВДП”, – коментує Тарас Котович.

Раніше Investory News повідомляли, що 1 березня 2019 року Міністерство фінансів України погасило сьомий купон за облігаціями зовнішньої державної позики (єврооблігації). Загальна сума виплати склала $444,4 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram