Країна Новини
31 Березня 2020
2 488

Прийнято: Рада проголосувала за ринок землі

Розгляд правок до законопроекту тривав понад вісім годин

Верховна Рада прийняла закон про введення в Україні ринку землі сільськогосподарського призначення. За прийняття законопроекту №2178-10 проголосували 259 депутатів при мінімально необхідних 226.

Депутати працювали без перерви з 16:30 30 березня до 00:43 31 березня. За цей час вони встигли розглянути всі не розглянуті раніше правки, яких налічувалося близько тисячі з 4018 всіх раніше поданих.

Президент Володимир Зеленський прийшов в парламент і знаходився в Раді під час фінального голосування.

Згідно з оновленою версією документа, з другого півріччя 2021 р. скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

Ринок землі в Україні впроваджується з 1 липня 2021 р. Відкриття ринку землі було одним із вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Право покупки землі мають громадяни України, юридичні особи, створені та зареєстровані в Україні без іноземних учасників, а також територіальні громади та держава.

Банки можуть стати власниками землі тільки за умови, якщо земельна ділянка дісталась їм як заставне майно за непогашеним кредитом. Такі ділянки фінустанови повинні продати протягом двох років після отримання права власності на земельних торгах.

Не можуть стати власниками української землі компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора — РФ, що складаються в терористичних організаціях, а також компанії, що знаходяться у власності іноземних держав, офшорів, або ж ті, бенефіціара яких неможливо встановити.

Також власниками української сільгоспземлі не можуть бути юридичні особи, зареєстровані в країнах, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та компанії, що знаходяться під санкціями.

Орендарі земель, які працюють на них і мають право користування не пізніше ніж з 2010 р., можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок і без проведення земельних торгів. Право власності покупець отримує після першого платежу.

Іноземцям та іноземним компаніям володіти українською землею та компаніями, які є аграрними землевласниками, забороняється до проведення референдуму з цього питання.

У разі, якщо земельна ділянка виявляється у власності особи, якій володіти землею за цим законом заборонено, вона зобов’язана продати ділянку протягом року. Якщо землю протягом цього терміну не продадуть, ділянка підлягає конфіскації.

Загальна площа земель в приватній власності одного громадянина або ж учасників одного підприємства не може перевищувати 10 тис. га.

До 1 січня 2024 р. ліміт землі в одних руках становить 100 га і право покупки земельної ділянки мають тільки фізичні особи. Якщо концентрація земель в одних руках перевищує цей ліміт, зайва земля конфіскується і продається на торгах. Це обмеження не стосується банків.

Землю державної та комунальної власності не буде продано. Також ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території не продаються і не купуються, їх можна тільки передати у спадок.

Не можуть бути передані в приватну власність земельні ділянки, розташовані ближче ніж за 50 км від державного кордону, крім кордону, який проходить по морю.

Розраховуватися за землю при її придбанні можна тільки за безготівковим розрахунком. До 2030 р. ціна землі не може бути нижче її нормативної грошової оцінки.

Законом також передбачено розробку урядом порядку фінансової підтримки фермерів і приватних осіб для купівлі земельних ділянок.

Як раніше писали Investory News, Верховна Рада, на початку листопада 2019 р.,  в першому читанні проголосувала за проект закону № 2178-10 про скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України дав дозвіл “Епіцентр К” на придбання частки, що забезпечує понад 50% голосів у вищому органі управління ТОВ “Хмельницьк-Агро”, підприємства, яке входить до “Сварог Вест Груп”. Зараз триває процес оформлення угоди.

Обсяг капітальних інвестицій в агросектор України у 2019 р. зменшився на 15,8% або на 10,3 млрд грн у порівнянні з попереднім роком, і склав 54,6 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram