Новини
20 Лютого 2022
676

Президент Бразилії шукає золото та знищує тропічні ліси Амазонки

Жаїр Болсонару схвалив зростання видобутку корисних копалин

Президент Бразилії Жаїр Болсонар оприлюднив план з розширення видобутку золота в тропічних лісах Амазонії. Підписаний ним указ легалізує так званий кустарний видобуток (“гаримпо”), який зараз перебуває у сірій юридичній зоні.

У Бразилії працює безліч гаримп: шахтарів, які самостійно видобувають корисні копалини. Екологи порівнюють їх із браконьєрами — вони забруднюють довкілля та вирубують ліси. За оцінками уряду, на території корінних народів працюють 4 тис. нелегальних шахтарів, але екологи впевнені, що ця цифра набагато вища.

Найбільше страждають резервації корінних народів, що охороняються. Крім того, використання ртуті для відділення золотого пилу від ґрунту робить річки токсичними.

І, нарешті, нелегальні золотовидобувачі пов’язані з організованою злочинністю. Між озброєними старателями та представниками корінних народів, які намагаються захищати свою територію, часто відбуваються зіткнення зі смертельними наслідками.

Замість того, щоб вести боротьбу з цією діяльністю, влада збирається розробити державну політику, яка “стимулюватиме розвиток кустарного та дрібномасштабного видобутку корисних копалин”.

Програма пошириться на дев’ять штатів, на частку яких припадає 60% лісової території Бразилії. Це спричинить ще більше спустошення дощових лісів. Минулого року видобуток корисних копалин знищив рекордні 125 квадратних кілометрів бразильської Амазонії.

Investory News дізнавалися, як будівельна галузь незабаром рятуватиме планету. Будівництво вважається однією з найнебезпечніших для планети сфер — щороку на нього припадає 28% викидів вуглекислого газу. Докладінше за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram