Мiста
9 Грудня 2021
2 687

Екологічні хмарочоси: Як будівельна галузь незабаром рятуватиме планету

З кожним роком кліматична ситуація погіршується, а людство намагається усвідомити загрозу своєї бездіяльності

Загальновідомий факт: небезпечною вважається важка промисловість — труби заводів, що димлять, викидають в атмосферу мільйони тонн шкідливих речовин.

Однак, як виявилося, будівлі, що просто стоять, шкодять планеті не менше — у процесі будівництва та експлуатації вони виробляють небезпечний вуглець.

Розв’язувати проблему пропонують у різний спосіб, зокрема повну відмову від будівництва. Під час кліматичного саміту в Шотландії американські архітектори відкинули радикальний шлях та запропонували створити гігантські “секвої” — хмарочоси з особливою технологією, яка самостійно очищає повітря.

Будівництво вважається однією з найнебезпечніших для планети сфер — щороку на нього припадає 28% викидів вуглекислого газу, а загалом будинки в процесі свого існування генерують 40% від усього обсягу шкідливих речовин.

Несприятливо на довкілля впливають і самі матеріали, шкода яких щороку оцінюється в 11% від усіх викидів. Найбільша небезпека походить від бетону і сталі — через наявність у складі матеріалів вуглецю при їх нагріванні викидається велика кількість парникових газів.

З огляду на боротьбу зі зміною клімату у різних частинах світу замислилися про способи знизити шкоду від нескінченного будівництва. Працювати безпосередньо з джерелом проблеми вирішили в Австралії та розробили технологію безпечного для навколишнього середовища цементу. З огляду на властивість матеріалу, фахівці з компанії Calix придумали технологію під назвою Leilac — вапняк, з якого виробляють цемент, поміщатимуть у спеціальні печі, де вуглець не змішується з іншими елементами, а потрапляє в окремий резервуар і виходить із нього.

Будівельна сфера навряд чи зможе повністю відмовитись від цементу — одного з основних матеріалів для зведення будівель. У пошуках балансу архітектори, дизайнери та міська влада зійшлися на необхідності застосовувати у будівництві якнайбільше дерева. Так, рішучі заходи вжили в Нідерландах — з 2025 року місцеві забудовники будуть використовувати при будівництві не менше 20% деревини або інших екологічних матеріалів.

Нову технологію будівництва схвалили у Нью-Йорку, де будинки почнуть будувати з багатошарових клеєних дерев’яних панелей. Поки що нововведення торкнулося лише мало- та середньоповерхових будівель заввишки максимум близько 26 м, що відповідає 6-7 поверхам. У такий спосіб влада хоче зробити місто лідером у галузі вуглецевого будівництва.

“Це чудова можливість для нью-йоркських архітекторів, розробників і будівельників показати, що Нью-Йорк може робити з деревом”, — заявив архітектор Майкл Грін.

У Королівському інституті британських архітекторів (RIBA) закликали діяти радикальніше і зовсім відмовитися від знесення старих будівель і зведення нових — британці захотіли розв’язати проблему викидів вуглецю за допомогою ремонту існуючих об’єктів, не доводячи до ситуації, коли їх доведеться позбавлятися. Фахівці звернули увагу на етичний аспект.

“Легко сказати, давайте просто знесемо і побудуємо заново, але тут є люди: архітектори та забудовники, які завзято працюють, щоб відроджувати об’єкти”, — заявив Кліфф Брумфілд із будівельної компанії 8build.

Британці закликали будівельників проаналізувати, як можна скоротити вплив на довкілля.

У Великій Британії закликають відмовитися від знесення старих будівель

Один з останніх проєктів, які в майбутньому планують здійснити на благо планети, представили архітектори з американського бюро Skidmore, Owings & Merrill (SOM) — на кліматичному саміті (COP26) у Шотландії вони запропонували не відмовлятися від будівництва будівель, а будувати їх екологічнішими. Задум отримав назву Urban Sequoia (“Міська секвоя”). Архітектори замислились, як можна зробити міста, схожими на ліси, здатними очищати повітря. Переосмисливши будівельні традиції, вони вигадали зводити хмарочоси, що вловлюють з атмосфери шкідливий вуглець.

SOM хочуть будувати будівлі, що створюють ефект тяги, — схожа на трубу конструкція всередині будівлі витягуватиме з атмосфери вуглекислий газ і фільтруватиме його. Потім речовину можна буде використовувати у промислових цілях. У модулях уздовж фасаду будівлі зможуть вирощувати рослини та водорості, які можна буде використовувати як біопаливо для опалення, автомобілів та літаків. Таким чином архітектори створять безперервну циркуляцію вуглецю. За розрахунками архітекторів, один такий хмарочос здатний щорічно вловлювати до тисячі тонн вуглецю, що можна порівняти з 48,5 тис. дерев.

“Якщо принцип міської секвої стане основою нових будівель, ми зможемо перебудувати галузь, ставши рушійною силою у боротьбі зі зміною клімату. Ми бачимо, що у майбутньому перша міська секвоя буде натхненням для архітектури всього району, живлячи міську екосистему для вловлювання вуглецю та ширшого розподілу надлишків”, — розповіла представник SOM Міна Хасман.

На фото: проєкт хмарочоса Urban Sequoia від бюро SOM

Архітектори закликають створювати будівлі, які поглинали б більше шкідливих речовин, ніж вони виділяють під час експлуатації. “Секвої” здатні витягувати вчетверо більше вуглецю, ніж від них виходить під час зведення та всього терміну служби. Подібна технологія дозволила б скоротити кількість шкідливих викидів на 1,6 млрд т на рік.

У бюро вважають, що однієї “секвої” для розв’язання кліматичної проблеми буде недостатньо, необхідно радикально змінювати вигляд міст. Технологія підходить не тільки для хмарочосів — вона однаково ефективна для невисоких будівель, житлових будинків, лікарень і навчальних закладів.

Країни у всьому світі прагнуть досягти екологічності в будівельній галузі. У Китаї розробили проєкт хмарочоса у вигляді ферми — овочі та фрукти хочуть вирощувати прямо на фасаді. Швидкі зміни чекають і на Нью-Йорк — для хмарочосів міста введуть обмеження на використання скла, частково замінивши його деревиною, теракотою та каменем.

На фото: китайський проєкт хмарочоса-ферми

З часом мегаполіси відмовляться від звичного вигляду з металу та сталі та віддадуть перевагу природним матеріалам і зелені.

Сінгапур, наприклад, поставив своєю метою до 2030 року перетворити 80% об’єктів на будівлі з наднизьким енергоспоживанням, а 20% навчальних закладів зовсім не викидатимуть вуглець на атмосферу.

Реалізувати нешкідливі проєкти розпочали у Лос-Анджелесі. У 2025 році у місті з’явиться сучасний житловий та офісний комплекс від девелопера Lendlease із сонячними батареями. Турбота про планету виявилася недешевою — проєкт коштуватиме $600 млн. З високим ступенем імовірності у майбутньому інвестори націляться виключно на екологічні проєкти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram