Новини
14 Січня 2021
871

Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент Трампа

Обвинувальний висновок повинен бути передано в Сенат, який буде судити президента

Фото: Doug Mills/Bloomberg

Палата представників США в середу, 13 січня, вдруге оголосила імпічмент чинному президенту США Дональду Трампу, звинувативши його в підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію минулого тижня.

Статтю звинувачення підтримали 232 законодавці, зокрема 10 однопартійців Трампа. Проти проголосували 197. Таким чином, Трамп став першим в історії США президентом, двічі підданим імпічменту.

Першу спробу відсторонити республіканця від посади демократи зробили у 2019 році. Палата представників тоді проголосувала за імпічмент, проте контрольований республіканцями Сенат на початку 2020 року виправдав главу держави за двома із затверджених конгресменами статтям обвинувачення.

Нинішня ініціатива була внесена до Палати представників від імені демократа Девіда Сісіліні (від штату Род-Айленд). Автори резолюції ставлять Трампу в провину вчинення “тяжких злочинів і правопорушень”. Як один із аргументів на користь відсторонення його від посади наводиться 3-й розділ 14-ої поправки до Конституції США, що забороняє обіймати державні пости й обиратися в Конгрес посадовим особам, які прийняли до цього присягу і брали участь згодом у заколоті.

Дана поправка була прийнята незабаром після Громадянської війни в США (1861-1865) і спрямована на те, щоб перешкодити діячам Конфедерації обіймати державні посади в період Реконструкції.

Документ також містить заклик заборонити Трампу обіймати державні пости й в майбутньому. Процедура імпічменту була ініційована через висловлювання, допущені Трампом під час виступу перед прихильниками в день заворушень у Конгресі 6 січня. На думку демократів, саме після промови глави Білого дому натовп рушив до Капітолію та почав його штурм, щоб перешкодити затвердженню підсумків президентських виборів, перемогу на яких здобув Джозеф Байден.

Автори резолюції переконані, що Трамп свідомо підбурював своїх прихильників “до насильства щодо органів влади Сполучених Штатів” і тим самим “продемонстрував, що залишиться загрозою для національної безпеки, демократії та конституції, якщо йому буде дозволено залишитися на своєму посту”.

Тепер обвинувальний висновок повинен бути передано в Сенат, де процедура перетвориться в судовий розгляд. Палата представників на такому процесі фактично виступає стороною обвинувачення, а сенатори виконують функції присяжних. Щоб президент був відсторонений від посади, необхідно не менше двох третин голосів сенаторів (67).

Однак Сенат, скоріш за все, в будь-якому випадку не встигне піддати Трампа імпічменту до закінчення терміну його повноважень. Згідно з графіком роботи верхньої палати законодавчого органу, вона зможе зайнятися цим питанням вже тільки після закінчення президентського терміну республіканця. Сенат не буде збиратися для обговорення будь-яких серйозних тем, які потребують голосування, до 19 січня. Інавгурація обраного президента Байдена відбудеться опівдні, 20 січня.

Своєю чергою газета The Washington Post пояснює, що імпічмент, якщо він буде винесений за підсумками розгляду в Сенаті, не завадить Трампу балотуватися на посаду президента у 2024 році. Для цього сенаторам доведеться провести окреме голосування з даного питання.

Фото: Reuters/Jonathan Ernst

Тим часом Дональд Трамп виступив з першим відеозверненням після другого оголошення імпічменту. Він закликав американців до об’єднання і засудив насильство з боку учасників штурму Капітолію 6 січня. Але Трамп не торкнувся теми імпічменту.

“Кожен з нас може зробити вибір справою, піднятися над відмінностями, знайти загальний грунт і єдину мету. Ми повинні сконцентруватися на просуванні інтересів всієї нації — на поширенні чудо-вакцини, перемозі над коронавірусом, відновленні економіки”, — заявив він у відео, опублікованому аккаунтом Білого дому в Twitter.

На думку Трампа, “жоден істинний прихильник” президента не міг підтримати політичне насильство або напад на співробітників правоохоронних органів.

Згідно з результатами опитування громадської думки, проведеного спільно з компанією Morning Consult, чинний президент залишить Білий дім з найменшим за всі чотири роки його перебування при владі рейтингом підтримки з боку співгромадян — 34% при 63%, які негативно оцінюють його правління.

Протягом чотирьох років рейтинг підтримки Трампа варіювався від “під 40% до під 50%” і строго визначався політичними уподобаннями респондентів — від фактично нульової підтримки у прихильників Демократичної партії до 83% серед прихильників республіканців.

До недовіри уряду Трампа почали підключатися медійні компанії. Так, Forbes пригрозив компаніям за прийом на роботу співробітників чинного президента. Видання буде вважати брехнею дані тих компаній, які наймуть співробітників адміністрації Дональда Трампа. Про це у своїй статті заявив головний редактор видання Рендалл Лейн.

За його словами, “розплата за правду” почнеться з прес-секретарів Білого дому — людей, яким “народ платить за інформування”. “Всі ті з них, хто працював при Трампі, — Шон Спайсер, екс-радниця президента Келліенн Конуей, яка підтримала його, Сара Хакабі Сандерс, Стефані Грішем і Кейлі Макінані — брехали в його захист”, — заявив Лейн.

Також мер Нью-Йорка Білл де Блазіо оголосив, що місто збирається розірвати контракти з Trump Organization, що належить Дональду Трампу. Йдеться про контракти на експлуатацію поля для гри в гольф Ferry Point, каруселі в нью-йоркському Центральному парку і двох великих ковзанок у цьому ж парку.

Раніше ще декілька компаній заявили про припинення співпраці з Дональдом Трампом або несхвалення його дій. Серед них — Deutsche Bank, Signature Bank, платіжний сервіс Stripe тощо.

Нагадаємо, популярна серед прихильників чинного президента США Дональда Трампа соцмережа Parler подала до суду на Amazon після того, як вона відключила її від свого хмарного хостингу.

Як відомо, Конгрес США схвалив проект бюджету на 2021 фінансовий рік обсягом $2,3 трлн, а також пакет заходів зі стимуляції економіки країни на фоні пандемії коронавірусу після багатомісячних суперечок між республіканцями та демократами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram