Новини
17 Грудня 2021
1 080

Останній у світі двоповерховий Airbus A380 вирушив до свого покупця

Літаки подібного плану не стали популярними на ринку

Airbus доставив останній двоповерховий літак серії A380 авіакомпанії Emirates — найбільшого оператора лайнерів цієї серії, повідомляє Reuters.

Під час польоту повітряне судно намалювало у небі серце. Літак зняли з виробництва через низький попит. Виробнику вдалося продати трохи більше ніж 250 таких машин, а збиралися понад тисячу.

Airbus 2019 року оголосив, що перестане випускати A380. Тоді авіагігант заявив, що вирішив перейти на компактніші моделі.

Двоповерховий A380 вміщає 500 осіб. Пасажири першого класу можуть користуватися душовими кабінами. “Emirates заявила, що, як і раніше, вірить у здатність двоповерхового літака залучати пасажирів і збирається використовувати A380 ще багато років”, — зазначає Reuters.

Президент авіаперевізника Тім Кларк відмовився схилитися перед думкою скептиків, які вважають, що час величезних розкішних літаків пішов у минуле. “Технократи та бухгалтери сказали, що подібні лайнери не служать своїй меті. Наші мандрівники так не важають. Вони просто захоплені цим літаком”, — сказав він.

І додав, що вони мають один з найкрасивіших літаків, що коли-небудь літали.

Траєкторію тестового польоту перед відправкою з аеропорту Гамбург-Фінкенвердер показав сайт flightradar24.

“Літак Airbus A380 розробили в 1990-х роках, коли попит на подорожі стрімко зростав”, — нагадало агентство.

Як зазначає BBC, лайнер презентували 2005 року. В експлуатацію його ввели 2007-го, але продаж виявився невисоким. Загалом Airbus побудував 251 літак A380. У сам проєкт вклали понад $25 млн. Потім Airbus намагався вийти хоча б у нуль у цьому проєкті, але не вдалося.

Непотрібним A380 виявився тому що авіакомпаніям більше не потрібні величезні літаки, щоб перевозити людей між великими містами, адже тепер вони можуть використовувати невеликі авіалайнери для перевезень.

Попередником Airbus A380 був Boeing 747 — до моменту створення A380 він був найбільшим, важким і містким пасажирським літаком. Раніше британська авіакомпанія British Airways заявила, що припинить експлуатацію всіх своїх літаків Boeing 747. Причиною такого рішення стала “руйнівна дія пандемії коронавірусу на галузь”.

Раніше Investory News писали, що Airbus інвестує близько €1 млрд в розробку пасажирських літаків A220. Компанія нарощує виробництво літака до максимальної місячної пропускної здатності — 10 штук на заводі в Мірабелі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram