Новини
26 Жовтня 2021
576

ООН: У 2020 році рівень вуглекислого газу в атмосфері побив усі рекорди

Тим часом Coca-Cola, PepsiCo та Unilever стали головними забруднювачами планети пластиком

У 2020 році концентрація парникових газів в атмосфері досягла рекордного рівня за останнє десятиліття. Світ “збився зі шляху” у стримуванні зростання температур: збільшення рівня вуглекислого газу призведе до зростання температур вище за цільові показники Паризької угоди, підписаної 2015 року. Про це заявив генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) ООН Петтері Таалас, повідомляє Reuters.

За даними ВМО, рівень вуглекислого газу в повітрі (413,2 частини на мільйон) минулого року перевищив середні показники за останнє десятиліття, попри тимчасове зниження викидів парникових газів під час ковідних обмежень.

Таалас заявив, що нинішні темпи зростання концентрації газів, які вловлюють тепло, призведуть до підвищення температури “набагато вище” цільового показника Паризької угоди 2015 року — на 1,5 градуса за Цельсієм.

“Ми збилися зі шляху, — заявив генсек ВМО. — Нам необхідно переглянути наші промислові, енергетичні й транспортні системи та весь спосіб життя”. Він також додав, що необхідне “різке збільшення зобов’язань сторін на COP26 (конференція ООН з клімату (COP26, Conference of the Parties)”.

Паризька угода щодо клімату 2015 року передбачала обмеження глобального потепління на рівні не більше ніж 1,5-2 градусів за Цельсієм. За чинними зобов’язаннями країн, глобальні викиди 2030 року будуть на 16% вищими, ніж 2010-го, згідно з окремим аналізом Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК ООН).

За словами вчених, щоб обмежити потепління та уникнути його наслідків, потрібно на 45% скоротити викиди парникових газів до 2030 року. “Перевищення температурних показників призведе до дестабілізації миру та нескінченних страждань, особливо серед тих, хто зробив найменший внесок у викиди парникових газів в атмосферу”, — зазначила виконавчий секретар РКЗК ООН Патрісія Еспіноза. — Ми далеко не там, де, на думку науки, маємо бути”.

Своєю чергою президент COP26 Алок Шарма заявив, що розвинені країни запізняться на три роки із виконанням зобов’язання виділити загалом $500 млрд на допомогу бідним країнам у боротьбі зі зміною клімату.

Так, у 2009 році вони взяли на себе зобов’язання виділяти на ці цілі $100 млрд на рік протягом п’яти років, починаючи з 2020-го. У плані, підготовленому перед COP26 Канадою та Німеччиною, зазначається, що ці зобов’язання не можуть бути виконані раніше 2023 року.

Шарма на відеопресконференції назвав такий стан справ “джерелом глибокого розчарування для країн, що розвиваються”.

Тим часом 2021 року лідерами із забруднення планети пластиком стали Coca-Cola, PepsiCo та Unilever, йдеться у звіті руху #Breakfreefromplastic. Щорічно тисячі волонтерів вивчають береги водойм у десятках країн, щоб визначити компанії, які найбільше забруднюють планету.

У 2021 році у дослідженні взяли участь 11 тис. волонтерів, які вивчили береги водойм у 45 країнах. У 39-ти було знайдено сміття від продукції Coca-Cola, у 35-ти — від PepsiCo. “Ці бренди очолюють рейтинг четвертий рік поспіль”, — наголошується у звіті.

Третє місце посіла Unilever, яка цього року є основним партнером Конференції ООН зі зміни клімату COP26. Торік на третій позиції була Nestle, яка наразі також увійшла до першої десятки забруднювачів планети пластиком. У списку також Procter & Gamble, Mondelez, Philip Morris, Danone, Mars та Colgate-Palmolive.

“Ці компанії посилюють не тільки пластикове забруднення, а й кліматичну кризу”, — зазначає #Breakfreefromplastic. Це пояснюється тим, що одноразовий пластик виробляють з викопного палива.

За інформацією Greenpeace, всі бренди, які потрапили до першої десятки  із забруднення пластиком (окрім Philip Morris), купують сировину для пакування у заводів, що забезпечують нею великі нафтові компанії, такі як Aramco, Total, Exxon та Shell.

У липні 2021 року комбінована температура суші та Світового океану досягла максимуму за останні 142 роки — 16,7 °C. За прогнозом ООН, до 2030 року температура збільшиться ще на 1,5°C, спричинивши екстремальні погодні явища.

Тим часом у Швейцарії з’явився перший у світі завод, що видаляє вуглекислий газ із повітря. Установка може видаляти з атмосфери 900 т вуглекислого газу на рік.

А в Ісландії почнуть перетворювати вуглекислий газ у камінь. Послуга стане доступна для компаній в Північній Європі з 2025 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram