Бiзнес
25 Травня 2020
1 746

Онлайн не для всіх: Після пандемії фітнес-індустрії доведеться відновлюватися практично з нуля

Для багатьох похід у тренажерний зал — це важлива частина соціалізації

У розпал пандемії і маленькі студії, і великі фітнес-мережі, які зайняті порятунком свого бізнесу, намагаються зберегти персонал і протриматися до кінця карантину.

Причому деякі закрилися ще до офіційного рішення влади по всьому світу. А ось, наприклад, в США великій мережі студій OrangeTheory дісталася порція публічного осуду за те, що компанія закрилася однією з останніх.

Практично у всіх фітнес-клубах проблеми з орендодавцями. Одна з найвідоміших американських преміальних фітнес-мереж Equinox оголосила, що через ситуацію, що склалася у квітні не подужає орендні платежі по 300 своїм клубам.

Як пише Forbes, практично весь ринок фітнесу та аматорського спорту перейшов в онлайн і стрімінг, реалізуючи дві основні моделі розвитку:

• Маленькі гравці намагаються на цьому заробляти, продаючи тренування, марафони або онлайн-курси.

• Друга модель більше орієнтована на маркетинг. Більшість мережевих клубів пропонують аудиторії безкоштовний контент, працюючи на бренд і збір трафіку, а на платний формат перевели персональні тренування своїх фахівців.

Хтось перейшов на онлайн-тренування в Instagram або на всіляких платформах, де можна проводити відеоконференції. Інші ж записують уроки на своїх каналах на YouTube.

При цьому всупереч доступним сучасним технологіям на кшталт Zoom, організувати фітнес-бізнес в онлайні не так просто. Потрібен не тільки якісний продукт, а й попит на нього.

До тогож, важливо розуміти, що нинішнє зростання попиту на онлайн-послуги не органічний, а вимушений і супроводжується економічними труднощами. Тому клієнт просто так не побіжить віддавати гроші за фітнес в інтернеті, його потрібно всіляко мотивувати, стверджує Inc.

Компанії, які роками просувають себе в онлайні, мають перевагу перед новачками ринку: вони знають свого споживача, мають робочий продукт і в них налаштовані канали комунікації. А офлайн-бізнес тільки починає розуміти правила гри.

Так, наприклад, позитивне зростання показують зараз стартапи у сфері fit-tech. Компанія Mirror, яка у 2016 році придумала інтерактивне дзеркало для тренувань (підключається через додаток в телефоні) і залучила з того часу понад $70 млн інвестицій, збільшила продажі вдвічі з початку пандемії.

Виробник інтерактивної фітнес-системи для будинку Tonal відзвітував про триразове зростання продажів на карантині.

Акції компанії Peloton, яка пропонує Сайкл і бігові доріжки з вбудованим екраном для онлайн-тренувань удома, піднялися за місяць більш ніж на 50%.

Успішний виробник технічних засобів для онлайн-тренувань iFit, який належить ICON Health and Fitness, зібрав $200 млн в рамках раунду фінансування, проведеного спонсором хедж-фонду Pamplona Capital Management. За допомогою iFit користувачі можуть транслювати тренування разом із фітнес-наставником, а тренажер може автоматично регулювати швидкість та опір.

У додатку Aaptiv (аудіотренування) з початку спалаху коронавірусу рівень органічного трафіку виріс на 100%, взаємодія з контентом — на 200%, а число занять переступило цифру в 30 млн.

Ще один важливий тренд фітнес-ринку в період пандемії — самореалізація тренерів. Через закриття клубів інструктори позбулися солідної частки (а в окремих випадках і 100%) доходу від персональних занять.

В результаті багато хто почав вести клієнтів самостійно: перенесли тренування в онлайн і розвивають особистий бренд. Очевидно, після закінчення пандемії не всі повернуться до найманої роботи, а залишаться в онлайні та/або офлайні як самозайняті. Якщо, звичайно, за час карантину вийде проявити себе і зберегти клієнтуру. В цьому випадку клуби ризикують втратити і аудиторію, і тренерів.

Фітнес-індустрія зараз зазнає величезні збитки. Без активної державної підтримки її доведеться будувати заново. Чим довше триває пандемія, тим більше часу займе відновлення. Не варто забувати, що й коронакриза вдарить по кишені клієнта, а хтось й зовсім звикне до занять вдома.

Як пише The Verge, все ж у найближчому майбутньому саме формати короткострокової підписки й плати за тренування (pay-as-you-train) виглядають перспективніше. Купівельна спроможність після пандемії знизиться, і аудиторія тих, хто зможе дозволити собі річний абонемент, сильно скоротиться.

Проте в довгостроковій перспективі фітнес-індустрія може розраховувати на позитивний ефект від пандемії:

•  По-перше, більше людей замисляться про здоровий і активний спосіб життя, адже це зміцнює імунітет і підвищує здатність організму протистояти вірусам.

• По-друге, фітнес може розвиватися й в умовах економічних труднощів. У США саме криза 2008 року стала драйвером нового фітнес-буму, коли весь Уолл-стріт відправився в студії пілатесу, почав готуватися до Ironman або просто бігати. Люди стали активно інвестувати в те, що не втратило своєї важливості на фоні фінансових проблем — у здоров’я. Хоча ще у 2006-му цей ринок мало кого цікавив.

• По-третє, digital-фітнес стане повсякденним явищем. Для багатьох, хто на карантині протестує цей формат як вимушену альтернативу офлайн-занять або як новий вид дозвілля, онлайн-тренування залишаться частиною буденного життя. Для фітнес-клубів і студій цей напрямок стане доброю нагодою для розширення клієнтської бази та монетизації. Якщо раніше успіх фітнес-бізнесу на 100% залежав від заповнюваності орендованих площ, то тепер онлайн-формати допоможуть отримати ще одне стабільне джерело доходу.

При цьому розвиток digital-фітнесу не означає смерть традиційної фітнес-індустрії. Так, Havas провів соціологічне дослідження про ізоляцію в Китаї. Людей, які перебувають на карантині, питали, що б вони хотіли зробити в першу чергу після закінчення режиму ізоляції. Відповідь “зайнятися спортом” виявилася другим за популярністю після навчання.

Хоча для багатьох похід на йогу або в тренажерний зал — це важлива частина соціалізації, свого роду “вихід у світ”, як вечеря з друзями в ресторані або відвідування театру. Люди приходять у фітнес-клуб не тільки за спортом, але й за спілкуванням, комфортною атмосферою і позитивними емоціями. Все ж таки, онлайн все це не замінить.

Крім того є й ті, кому неймовірно пощастило мати членську картку в незвичайних спортзалах, біг, йога і кардіотренування в яких супроводжуються ще й задоволенням від перебування в особливому місці. Тож, пропонуємо як бонус невелику добірку незвичайних та оригінальних фітнес-клубів світу.

Sky Wellness (Белград, Сербія). Заклад відкрився в будівлі, де свого часу перебував респектабельний ресторан. Головною особливістю фітнес-клубу є незвичайна форма приміщення, яка вкупі з панорамними вікнами, дозволяє відчути максимум свободи навіть у замкнутому просторі. А ще з вікон відкривається чудовий краєвид на річку Дунай.


Brooklyn Boulders (мережа клубів в різних штатах США). Ідея даних клубів проста й одночасно геніальна — змусити людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, поєднати фізичну активність з роботою та соціальними контактами. У підсумку, вийшов коворкінг-центр з безліччю тренажерів і навіть скеледромом.

Працювати в таких умовах дуже цікаво, не кажучи вже про те, що для всіх діють єдині правила, а саме: раз у пів години робити по п’ять присідань і підтягувань, а також спілкуватися хоча б з одним незнайомцем.

Співробітники, що працюють в таких умовах демонструють дивовижну продуктивність, а послуги фітнес-тренерів для них абсолютно безкоштовні, що спонукає продовжувати заняття навіть поза робочим часом.


Sportplaza Mercator (Амстердам, Голландія). Будівля цього масивного комплексу облаштована всередині зеленого пагорба. На більш ніж семи тисячах квадратних метрів можна відшукати басейн, фітнес-центр, тренажерний зал, кафе, сауну та багато іншого. Не випадково відвідувачів у цього закладу дуже й дуже багато.


Фітнес в автобусі (Нью-Йорк, США). Фітнес-клуб являє собою пересувний тренажерний зал в автобусі. Виглядає він досить бюджетно, та й тренажерів не так багато. Центр розрахований на зайнятих людей зі щільним графіком роботи, тому його засновник розробив високоінтенсивні тренування тривалістю 20-30 хвилин. Автобус приїжджає на паркування бізнес-центрів або курсує прямо по місту.


Le Nuage (Монпельє, Франція). В одному з найоригінальніших будівель мальовничого міста Монпельє розташувався фітнес-центр. Будинок, спроектований архітектором і дизайнером Філіпом Старком, являє собою скляний куб.

Місцеві жителі й туристи порівнюють його з надувним матрацом: таке враження, що покривають фасад величезні бульбашки. Зроблені вони з високотехнологічної та міцної плівки, що замінює скло. Всередині — п’ять поверхів, панорамні вікна та архітектурний мікс у кращих традиціях грецьких і римських гімназій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram