Соцмережі
4 Лютого 2020
888

Ольга Бєлькова: Демографічні проблеми та працевлаштування

Вирішення проблеми міграції молоді та створення умов для її продуктивної роботи в Україні

(не)популярне рішення складної ситуації…

Що Україні робити із молоддю? Вірніше, із її катастрофічним дефіцитом та намірами виїхати? Забігаючи наперед скажу — доведеться йти їй на зустріч, щоб вона не поїхала на кращі землі.

Минулого тижня була оголошена оцінка кількісних показників населення з ініціативи КМУ. Я скористалася данними оголошеними Дмитро Дубілет і звернулася до розробників Рейтинг за додатковими розрахунками. В них немає претензії на точність до кожної сотні, але є багато повчальних тенденцій:

1) У нас дуже мало населення віком від 18 до 27 років – 4,06 млн! я би сказала критично мало, з огляду на те, що покоління, яке їм передує (30-50) є значно більшим і буде потребувати, щоб нинішня молодь, працюючи, наповнювала пенсійний та соціальні фонди, які є солідарними.

2) Найскладніше знайти роботу саме у ранньому трудовому віці до 30 років. Ці люди у найбільшій зоні ризику з точки зору тіньового працевлаштування в Україні і можливої трудової міграції за кордон (немає що втрачати і зп за кордоном вища ніж перша тут). І якщо ці люди свою першу роботу знайдуть за кордоном, то вірогідність їх повернення є низькою.

3) Із працездатної молоді віком до 27 років (5,4 млн) офіційно отримувало заробітну плату у 1-му кв. 2019 року лише кожен п’ятий (1 млн). у цієї категорії населення найнижчі з/п порівняно із іншими віковими групами, що зрозуміло, бо вони лише на початку кар’єри. У 20 років середня з/п – 5 тис. грн, а в 27 – вже до 9 тис. грн.

А тепер пропозиція: що якщо ми як суспільство зробимо спеціальний підхід до оподаткування і звільнимо молодь від ПДФО (по прикладу Польщі)? Не спішіть критикувати, я зробила розрахунки на основі оцінки уряду і переконалася у можливості! Навіть, якщо 1/2 від цієї вікової категорії вийде на роботу офіційно, держава нічого не втратить, бо на працевлаштованих будуть платитися внески ЄСВ. Це має стати стимулом для найму саме молодих і менш досвідченних. І так, ми можемо сподіватися вивести їх із тіні та лишити в країні!

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram