Думки
26 Серпня 2019
1 423

Олександр Ніколаєнко: На протидію зміні клімату припадає 50% річних інвестицій ЄБРР

Директор департаменту з питань енергоефективності та зміни клімату ЄБРР — про особливості інвестицій у кліматичні проєкти

 

В українського Гідрометцентру є порівняння середніх значень температури повітря за останні десятиріччя з базовим періодом з 1960 по 1990 роки. І ми бачимо, що відбувається достатньо стрімке збільшення температури. Так, вона росте, у тому числі й в Україні.

Окрім того, якщо подивитися на кількість днів із максимальною температурою більш як 30°, ми побачимо, що раніше таких днів навіть на півдні нашої країни було близько 30 на рік, а тепер — вже понад 60.

Мабуть, ця температура впливає на щось? Так, вона впливає на наш агросектор, який потребує нових рослин, зміни підходів до вирощування тощо. Мабуть, вона впливає й на дорожню інфраструктуру.

Наші дороги руйнуються не лише через те, що ми почали возити більше вантажів, але й через те, що підвищується температура. Я зосередився на температурі, але відбуваються й інші зміни. Наприклад, ми почали фіксувати суховії, сильні дощі, які цього літа затопили місто Київ. Це все зміни клімату, що стосуються не тільки України, а й усього світу.

Світові політики розуміють цю проблему. Думаю, ви знаєте, що була підписана Паризька угода з питань протидії зміні клімату. Це зробили для того, щоб не допустити підвищення температури в середньому на планеті більше ніж на 2° до 2100 року (порівняно з показниками на планеті у доіндустріальну епоху. — Ред.).

Якщо подивитися на підписані політики, що впроваджуються за результатами Паризької угоди, вони все одно показують зростання викидів CO2, які в основному впливають на зміну клімату.

Щоб досягнути “сценарію у 2°” всім країнам, в першу чергу Китаю, США, Євросоюзу, але й Україні також, необхідно впроваджувати нові політики та підходи, а разом з ними та нові технології, модернізувати енергетику, транспортний сектор, будівлі.

Шляхом чого ми можемо досягнути цього “сценарію у 2°”? Міжнародне енергетичне агентство достатньо багато часу приділяє цим проблемам. Вони кажуть, що для досягнення цього сценарію, необхідні також нові інвестиції, які зможуть забезпечити зниження викидів парникових газів у атмосферу. Для цього потрібно вкладатися в енергоефективність, поновлювані джерела енергії.


•••

Міжнародне енергетичне агентство вивчило 26 секторів економіки, які в основному спричиняють викиди парникових газів. І виявили, що на сьогодні лише три з них технологічно готові до недопущення зростання температури на 2°

•••


Проте, внаслідок самих лише поновлюваних джерел енергії ми не зможемо досягнути зниження температури. Існують й інші напрямки, в тому числі перехід на інші джерела палива, удосконалення (на жаль, ще досі) ядерної енергетики та інші підходи.

У чому проблема? Нумо проінвестуймо у все. Тим більше, що ми банк, ми можемо інвестувати. Приходьте до нас за грошима і ми дамо вам інвестиції. Але що каже на це Міжнародне енергетичне агентство? Вони вивчили 26 секторів економіки, які в основному спричиняють викиди парникових газів. І виявили, що на сьогодні лише три з них технологічно готові до недопущення зростання температури на 2°. Це сонячна енергетика, збереження енергії та електромобілі.

Технології у всіх інших секторах наразі недостатньо розвинуті, щоб виконувати зобов’язання за Паризькою угодою. Найбільше проблем існує у біоенергетиці, будівлях, транспорті. Тому розвинуті країни вирішили, що потрібно вкладатися у нові технології. І наш банк це підтримує.

Чому цей напрямок цікавий для нас? Банк ставить перед собою цілі інвестувати саме в напрямки з протидії зміни клімату та адаптації до них. В Україні близько 50% наших річних інвестицій йде саме у ці напрямки. І ми так само готові розглядати надалі фінансування розвитку нових технологій, нового виробництва в Україні, яке допомагало б нам протидіяти зміні клімату.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram