Новини
27 Жовтня 2020
1 656

Обсяг прямих іноземних інвестицій у світі знизився на 49%

Найбільший спад відбувся в розвинених країнах

Обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у світі в першій половині 2020 р. скоротився на 49% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, йдеться в доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД). Причиною зниження стали обмежувальні заходи через пандемію коронавірусу.

“Глобальні потоки ПІІ (за винятком офшорних фінансових центрів у країнах Карибського басейну) в першій половині 2020 р. перебували під серйозним тиском через пандемію COVID-19. За оцінками, вони досягли $399 млрд, що на 49% менше, ніж у 2019 р., оскільки локдауни по всьому світу змушували компанії відкладати теперішні інвестиційні проекти та несуттєві інвестиції для збереження грошових буферів”, — зазначено в доповіді.

Кількість нових інвестиційних проектів знизилася на 37%, транскордонних злиттів і поглинань — на 15%, угод по фінансуванню транскордонних проектів — на 25%.

Найбільший спад відбувся в розвинених країнах, там ПІІ досягли $98 млрд в першому півріччі поточного року, що на 75% нижче показників минулого року.

За даними ЮНКТАД, приплив ПІІ в країни, що розвиваються скоротився на 16%, в країни Африки — на 28%, Латинської Америки та Карибського басейну — на 25%, в країни Азії — на 12%.

Зазначається, що приплив ПІІ в країни з перехідною економікою знизився на 81%. Згідно з прогнозами, обсяг ПІІ у світі у 2020 р. знизиться на 30-40%.

Нагадаємо, реальний ВВП країн G20 у другому кварталі 2020 р. скоротився на безпрецедентні 6,9% щодо попередніх трьох місяців на фоні обмежень, введених для стримування поширення COVID-19.

Країни з найбільшими економіками збільшують витрати на боротьбу з пандемією коронавірусу, в результаті чого їх держборг досяг рекордного з часів Другої світової війни рівня.

Тим часом Ватикан, який піддав жорсткій критиці ринок кредитних дефолтних свопів (CDS) у 2018 р., через три роки раніше вклав частину отриманих пожертвувань у деривативи, прив’язані до кредитоспроможності американської компанії Hertz Global Holdings Ltd.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram