Новини
15 Вересня 2020
1 130

Велика економіка похитнулася: ВВП країн G20 скоротився на безпрецедентні 6,9%

Падіння виявилося істотно вище, ніж у першому кварталі 2009 року

Реальний ВВП країн G20 у другому кварталі 2020 р. впав на безпрецедентні за час ведення розрахунків 6,9% щодо попередніх трьох місяців на фоні обмежень, введених для стримування поширення COVID-19, свідчать дані Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Це падіння виявилося істотно вище, ніж у першому кварталі 2009 р., коли економіка скоротилася на 1,6% на піку глобальної фінансової кризи.

У першому кварталі поточного року ВВП у країнах G20 знизився на 3,5% у порівнянні з жовтнем-груднем минулого року.

У країнах, що входять в ОЕСР, економіка скоротилася у квітні-червні на безпрецедентні 10,6% після зниження на 1,9% у попередні три місяці.

Серед країн “двадцятки” єдиною державою, що зафіксувала зростання ВВП у другому кварталі, став Китай. Його економіка виросла на 11,5%, що показує більш ранній початок пандемії у країні та подальше відновлення, йдеться у повідомленні ОЕСР.

Найбільш істотний спад ВВП відзначений в Індії — на 25,2%, слідом йде Велика Британія, економіка якої впала на 20,4%.

Крім того, значне скорочення було зафіксовано в Мексиці (на 17,1%), ПАР (на 16,4%), Франції (13,8%), Італії (12,8%), Канаді (11,5 %), Туреччини (11%), Бразилії (9,7%), Німеччини (також на 9,7%), США (9,1%), Японії (7,9%), Австралії (7%) та Індонезії (6,9%).

У Південній Кореї та Росії зниження ВВП було менш істотним — на 3,2% в обох країнах.

Економіка Європейського союзу в другому кварталі зменшилася на 11,4%, єврозони — на 11,8%.

Падіння ВВП у країнах G20 у другому кварталі у порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 9,1% після зниження на 1,7% у попередні три місяці. Найбільш істотний спад продемонструвала Індія (на 23,5%), тоді як у Китаї відзначено зростання (на 3,2%).

В ОЕСР ВВП скоротився на 11,7% в річному вираженні після зниження на 0,9% у першому кварталі.

Створена в 1961 р. ОЕСР є однією з провідних економічних організацій світу, яка включає 37 найбільш розвинених держав. Зараз до неї входять Австралія, Австрія, Бельгія, Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Естонія, Південна Корея та Японія.

Штаб-квартира ОЕСР знаходиться у Парижі.

У G20 входять Аргентина, Австралія, Бразилія, Велика Британія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, ПАР, Південна Корея, Японія, а також Європейський союз.

Нагадаємо, експерти Австралійського національного університету Воррік Маккіббін оцінили світові витрати на порятунок економіки від наслідків кризи у $35 трлн до 2025 р. Зараз світова економіка вийшла на пік відновлення після епідемії, проте друга хвиля може завдати нових проблем.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram