Новини
19 Листопада 2021
744

Новорічна оренда: Квартир подобово стало більше, а ціни не змінилися

У п’ятірці найпопулярніших міст опинилися Київ, Одеса, Львів, а також Харків і Дніпро

Напередодні новорічних свят орендодавці стали збільшувати кількість житлових об’єктів подобово. Українці вже активно шукають будинки на Закарпатті з басейнами та саунами, а також квартири. Найбільше зросла кількість трикімнаток в Івано-Франківську — на 84%. Про це йдеться в жовтневій аналітиці OLX Нерухомість.

Зазначається, що ближче до зимового сезону українці стали активніше шукати на OLX Нерухомість подобове житло. Найпопулярніший напрям для будинку на добу — запит “Карпати”. Вже у жовтні його вводили у пошуковому рядку майже 6,8 тис. разів. Далі намагаються знайти дім з басейном, дім з банею та житло у Буковелі.

У найпопулярніших пошукових запитах простежується новорічний настрій мешканців країни та їхнє бажання святкувати 2022 рік на Закарпатті чи за містом. Серед запитів — “дім з каміном”, “котедж”, “чан”, “баня” та навіть просто “новий рік”, “у горах”, “ліс”.

Якщо порівнювати інтерес до будинків і квартир, запитів з формулюванням “квартира подобово” українці вводили майже 51,2 тис. разів.

Орендодавці реагують на попит і збільшують кількість об’єктів, проте поки не підвищують ціни. “Так, наприклад, уже наразі у всій Україні на OLX Нерухомість можна знайти майже 11 тис. квартир подобово, 1 250 будинків, майже 1 тис. хостелів і кілька сотень варіантів готелів та баз відпочинку”, — йдеться у повідомленні.

Що стосується квартир, то найбільше їх шукають у Києві. Попри сезон, на другому місці — Одеса, а закриває трійку Львів. У п’ятірці також опинилися Харків і Дніпро. Ціни ж залишаються такими, як на початку осені. При цьому, проти листопада та грудня 2020 року, у розпал активного сезону, вже наразі у вересні-жовтні можна спостерігати зростання вартості від 4 до 25%.

Однокімнатки подобово зросли в ціні на +7% у середньому по країні. Рекордні 20% відчують на собі ті, хто захоче винайняти квартиру у Чернігові, середня ціна там — 500 грн. На 19% у жовтні, проти грудня 2020-го, зросли ціни на найпопулярніші об’єкти — однокімнатки в Києві. У Вінниці цей показник становить 17%. У Дніпрі та Одесі подобова квартира теж стала коштувати трішки дорожче — на 8% та 12% відповідно.

Напередодні свят вже у жовтні, якщо порівнювати з минулим місяцем особливо зріс попит на однокімнатки в окремих містах. Орендарі стали цікавитися на 41% більше житлом у Чернігові, на 39% — у Хмельницькому, на 21% — у Вінниці.

Двокімнаток зростання цін торкнулося менше — лише 4% в середньому по Україні. Якщо дивитися на топ міст за цим критерієм, то у Львові та Вінниці зростання найбільше – на 12,5%. Самі ж орендарі стали проявляти активніший інтерес до об’єктів у Житомирі — на 71%, Миколаєві — 36% й у Хмельницькому — 31%.

Трикімнатні квартири наразі можна винайняти подобово на 3% дорожче. При цьому у Запоріжжі, Кропивницькому та Луцьку орендна плата за добу зросла на понад 20%. Що ж до попиту, у жовтні проти вересня на +83% більше українці стали відгкуватися на оголошення у Херсоні. У Черкасах знизилася вартість орендної плати, але попри це теж піднявся інтерес до трикімнаток — на +79%. На 65% стали більше цікавитися великим житлом у Житомирі.

Крім того до новорічних свят орендодавці починають здавати більше будинків. Особливо це помітно у Києві — нині там на 9% зросла кількість пропозицій для тих, хто хоче орендувати подобово. На другому місці — Славське, на третьому — Яремче.

Ціни на будинки у містах, де пропонують найбільше об’єктів у жовтні, виглядають так:

• Одеса — в середньому 2 500 грн/добу;

• Київ — 5 000 грн;

• Яремче — 1 200 грн;

• Славське — 850 грн;

• Харків — 2 000 грн;

• Дніпро — 3 000 грн.

Раніше Investory News писали, що в столичних новобудовах 2021 року попит на купівлю квартир для здачі в оренду зріс на 15%. Орендні ставки на квартири в Києві найбільш стабільні, якщо порівняти з іншими регіонами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram