Новини
12 Грудня 2023
419

Новини з ринку нерухомості

Як змінились ціни на житло за рік

Зацікавленість до придбання квартир в Україні сягає 70−80% свого довоєнного рівня, але частина покупців поки що витримує паузу і відкладає рішення про купівлю до стабілізації ситуації на фронті, повідомляють аналітики ЛУН.

Вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах демонструє зростання цін навіть у валюті. Виключенням стала столиця — з 2022 року Київ втратив 3% у вартості однокімнатних квартир. Водночас Львів зріс на 12%, а Івано-франківські однокімнатні з весни 2023 подорожчали аж на 18% у валюті.

На первинному ринку забудовники відкривають відділи продажів, але будують відчутно менш активно проти довоєнних темпів. За три квартали 2023 у столиці ввели в експлуатацію на 15% менше житла, у Київській області — на 35% менше, у Львові — на 38% менше. Це може спровокувати дефіцит нових метрів, що критично для охочих взяти пільгову іпотеку єОселя 7%, за умовами якої будинку має бути не більше трьох років.

Загалом із закінченням зимових блекаутів, інтерес до теми купівлі квартир у 2023 році стабільний та залишається на рівні 70−80%, якщо порівняти із довоєнним показником.

Після падіння на дві третини з початку вторгнення, українці повертаються до ідеї придбання власної нерухомості, цікавляться пропозиціями на ринку, хоча безпосередньо на угоди виходять обережно.

Середні ціни на однокімнатні квартири на вторинному ринку із завершенням блекаутів зросли в доларах у Львові на 12%, і сьогодні така квартира вже коштуватиме $58,5 тис., в Ужгороді це 7% — $51,6 тис. за квартиру, у Черкасах зростання становить 10% — $38,4 тис., в Івано-Франківську подорожчання на 18% — $31,7 тис., у Рівному — 8% із вартістю $37,2 тис.

Київські однокімнатні за цей самий період втратили у вартості приблизно 3% і коштують сьогодні $62 тис., Миколаїв — зниження у 5% з ціною $21 тис., Суми — 6% з вартістю квартири $24,5 тис.

В абсолютних числах рекордсменом у зростанні є Львів, де однокімнатні квартири подорожчали на $6400, в Івано-Франківську — на $4700, у Чернігові — на $4 тис. Двокімнатні найбільше зросли у Вінниці — на $8900, у Львові, Чернівцях, Черкасах — на $7 тис. та в Івано-Франківську — на $6900. Трикімнатні теж лідирують у Вінниці — приріст у $8800, Львові — $7700 та Івано-Франківську — $7 тис., разом із тим у Києві такі квартири подешевшали на $8 тис.

Київ і Львів традиційно посідають свої позиції як найдорожчі міста для купівлі житла, але з початком повномасштабної війни до них приєднався й Ужгород, де, як і в цих містах-мільйонниках, на купівлю квартири треба збирати трохи більше ніж дев’ять років середніх місцевих зарплат.

У Миколаєві, Запоріжжі та Харкові збирати кошти на квартиру доведеться від чотрирьох до п’яти років (у вимірі річних зарплат). Це повʼязано з локальним здешевленням житла через воєнну агресію.

Які ж справи на первинному ринку? На собівартість будівництва впливає здорожчання будівельних матеріалів та складнощі з пошуком робочої сили через те, що значна частина чоловіків будівельних професій або виїхала з області, або захищає Україну зі зброєю в руках.

Так, вартість квадратного метра в новобудовах зросла майже в кожному регіоні. Хмельницька область — зростання на 22%, Івано-Франківська область — на 18%, Волинська — на 17%. Проте Львівський регіон і Київ не зростали так активно і показали символічні 2% падіння у гривні.

Кількість виставлених на продаж житлових комплексів на первинному ринку напряму повʼязана з віддаленістю від фронту. Таким чином найбезпечніші західні регіони мають 80−90 і більше відсотків відкритих відділів продажу відносно рівня до вторгнення.

Темпи введення в експлуатацію очікувано скорочуються. Якщо у 2022 році добудовували розпочате раніше, то 2023 рік вже демонструє більш реальний стан речей по областях. За три перші квартали у Києві було введено в експлуатацію на 15% менше квартир, у Київській області — на 35% менше, у Львові — на 38% менше. Але є і рекордсмени з приросту: у місті Дніпро ввели в експлуатацію на 34% більше, порівняно з 2022, у Тернополі — на 76% більше, у Полтаві — на 36%, а у Черкасах — у понад чотири рази більше об’єктів, ніж минулого року.

Такий спад темпів будівництва за відновлення попиту, ймовірно, призведе до дефіциту нових метрів, що вплине на охочих взяти іпотеку єОселя під 7% річних на 20 років. Згідно з умовами цієї програми для всіх верств населення, квартира має бути в будинку, що побудований не більше трьох років тому.

Щодо оренди нерухомості, ринок показує нові рекорди в безпечних регіонах через внутрішню міграцію. Попит на оренду продовжує зростати, що підкреслює міграційні процеси в Україні. Серпень 2023 року був рекордним щодо інтересу до оренди квартир за всю історію спостережень.

Київ посідає третє місце за вартістю життя з ціною однокімнатної квартири розміром у 13 тис. грн за місяць (Львів — 16 тис., Ужгород — 15,1 тис.). За ціною оренди двокімнатної — столиця зрівнялась зі Львовом — 18 тис. грн. Ймовірно, це повʼязано з меншим фондом маленьких квартир у Львові, котрі найняли ще впродовж 2022 року, тому на західному ринку залишилися лише дорожчі варіанти.

Для аналізу економічної доцільності придбання житла обчислюють співвідношення річної плати за оренду до вартості квартири. Так, наприклад, без урахування амортизації та супутніх витрат, у Києві середня вартість квартири еквівалентна 15 рокам її оренди. У Львові цей показник становить 11 років, в Одесі — 17 років. Харків демонструє 20 років оренди, що в першу чергу повʼязано з падінням цін на довгострокову оренду в прифронтовому регіоні.

Раніше Investory News писали, що 1,8 млрд грн вже компенсували українцям за пошкоджене майно.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram