Новини
11 Серпня 2020
899

Новий удар: Економіка Китаю постраждала через сильну повінь

Якщо дощі не припиняться до кінця місяця, країна може втратити 11,2 мільйона тонн продовольства 

Фото: STR/AFP

Сильна повінь знищила тисячі гектарів сільськогосподарських угідь у Китаї. Фермери зазнали величезних збитків, оскільки опади погубили урожай рису, сої та кукурудзи, пише CNN.

Повінь завдала нового удару по другій економіці світу і стало найгіршим з того, що пережила країна за останні роки, зазначає видання. Міністерство з надзвичайних ситуацій оцінює прямі економічні збитки у $21 млрд, постраждали близько 55 млн осіб.

Стверджується, що напружені відносини між Китаєм і здебільшого країн Заходу, а також пандемія коронавірусу можуть утруднити імпорт харчових продуктів у країну. Тим часом ситуація з повінню може незабаром посилитися: більшу частину серпня очікуються сильні дощі.

На думку аналітиків Nomura, якщо вони не припиняться до кінця місяця, зростання сільського господарства може впасти майже на процентний пункт з липня по вересень, що еквівалентно $1,7 млрд. Аналітики китайської брокерської фірми Shenwan Hongyuan підрахували, що країна може втратити 11,2 млн тонн продовольства в порівнянні з минулим роком.

Експерти вже відзначають зростання ціни на кукурудзу, минулого місяця вона була на 20% вище, ніж рік тому. Виросла й вартість сої. Пекін відреагував на кризу спробами стабілізувати ціни й збільшити пропозицію, зокрема шляхом використання стратегічних запасів.

На фоні пандемії коронавірусу в першому кварталі ВВП країни впав на 6,8%, однак у другому кварталі почалося відновлення. Економіка Китаю за цей період збільшилася на 3,2%.

Тим часом, влада Японії запустила спеціальну програму з повернення виробничих потужностей назад на батьківщину. В рамках цієї програми буде виплачено 87 японським компаніям 70 млрд єн (понад $654 млн), які вирішили перевести свої виробничі потужності з Китаю на батьківщину або в будь-які інші країни Південно-Східної Азії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram