Новини
6 Червня 2019
1 042

Нова пара: BMW та Jaguar Land Rove створять електромобіль

Компанії будуть використовувати силовий агрегат Gen 5, який дебютує на BMW iX3 у 2020 році

Фото: BMW Group

Німецький автовиробник BMW Group заявив про намір розробляти електродвигуни, трансмісію і силову електроніку наступного покоління спільно з британською компанією Jaguar Land Rover, що свідчить про появу в автомобільній галузі ще одного альянсу, покликаного знизити витрати на розробку електромобілів. Про це стало відомо на офіційному сайті BMW Group.

Обидва автовиробники мають намір об’єднати науковий і технічний потенціал, щоб скоротити витрати на створення і випуск масових електромобілів, гібридів і компонентів для них. Компанії будуть використовувати силовий агрегат Gen 5, який дебютує на BMW iX3 у 2020 р.

Технологія eDrive 5-го покоління передбачає більш компактні, легкі та ефективні компоненти електричної системи, а також збільшену платформу й інші елементи, які можна використовувати в електромобілях різних класів. Наприклад, електромотор, трансмісія та електричні блоки скомпоновані в єдиний блок. Акумулятори відрізняються більшою місткістю і терміном служби, ніж використовуються зараз, а для створення електромоторів не потрібні рідкоземельні метали.

“Спільно у нас з’явилася можливість ефективніше задовольняти потреби клієнтів, скорочуючи час розробки та швидше виводячи на ринок автомобілі й найсучасніші технології”, – заявив керівник відділу досліджень і розробок BMW Group Клаус Фройліх.

На фото: BMW iX3

Компанії будуть виробляти електроприводи на своїх власних виробничих майданчиках. Виробництво Jaguar Land Rover буде зосереджено в спеціалізованому центрі в Вулверхемптоні (Великобританія), який на початку року став головним майданчиком по розробці електричних технологій.

За інформацією Automotive News Europe (ANE), британською компанією зараз керують колишні менеджери BMW. Баварська компанія зараз поставляє JLR 8-циліндрові двигуни. JLR у свою чергу заявила, що посилить заходи щодо скорочення витрат після оголошеного на початку 2019 року збитку в $4 млрд, викликаного спадом попиту на позашляховики в Китаї та новими обмеженнями для використання дизельних двигунів.

BMW в 1994 р. придбала британську Rover Group, в яку входили бренди Jaguar і Land Rover, за 800 млн фунтів (понад $1 млрд). У березні 2000 р. BMW продала Jaguar Land Rover компанії Ford за $2,7 млрд. У 2008 р. індійська Tata Group викупила Jaguar і Land Rover у Ford за $2,3 млрд.

Нагадаємо, найбільші німецькі автовиробники Daimler AG і BMW Group підписали дві великі угоди. У першій йдеться про спільну розробку технологій для безпілотних автомобілів, а в другій — про об’єднання в єдину мережу існуючих сервісів каршерінга, зарядки електромобілів, парковки і т.д.

Турецький оператор мобільного зв’язку компанія Turkcell Group спільно з турецькими компаніями Anadolu Group, BMC, Kok Group і Zorlu Holding вклали $3 млрд в розробку електромобілів. У цьому році планується випустити перший прототип електрокара, а продажі почнуться вже у 2022 р. спочатку в Туреччині, а потім в Україні.

Як відомо, попит на електромобілі в Україні зріс на 71%. За перший квартал 2019 року український парк електромобілів поповнився на 1276 одиниць.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram