Новини
30 Квітня 2020
960

Норвегія скоротить видобуток нафти у другій половині 2020 року

Тим часом ціни на сировину продовжують зростати на хвилі оптимізму, пов’язаного з ознаками відновлення попиту на енергоносії

Норвегія, найбільший виробник нафти у Західній Європі, скоротить свій видобуток, розпочинаючи з червня по грудень 2020 року, повідомляє Reuters, з посиланням на Міністерство нафти й енергетики.

“Вперше за 18 років воно приєдналося до інших великих виробників, щоб підтримати ціни”, – пише видання.

Як зазначила міністр нафти Тіна Бру, видобуток буде скорочено у червні на 250 тис. барелів на добу, в другій половині 2020 року – на 134 тис. барелів на добу. “Крім того, запуск видобутку на декількох родовищах буде відкладений до 2021 року”, – наголосила вона.

І додала, що зальний видобуток в грудні 2020 року становитиме на 300 тис. барелів менше на добу, ніж спочатку планувалося компаніями. “Це регулювання припиниться до кінця року”, – зазначила міністр.

Тим часом у четвер, 30 квітня, ціни на нафту еталонних марок продовжують зростати на хвилі оптимізму, що пов’язаний з ознаками відновлення попиту на енергоносії. Так, вартість червневих ф’ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures на ранок четверга складала $25 за барель, що на 11% ($2,46) більше ціни на закриття попередньої сесії. Напередодні контракти виросли на 10%.

При цьому ф’ючерс на WTI на червень на торгах Нью-йоркської товарної біржі подорожчав на 16% ($2,4), до $17,46 за барель. Напередодні контракти зросли на 22%.

Як зазначає Інтерфакс, у середу, 29 квітня, ціни підтримали дані про зниження запасів бензину в США на 3,67 млн ​​барелів. “Хоча аналітики чекали їх зростання приблизно на 2,5 млн барелів”, – пише видання.

І додає, що зростання попиту на нафтопродукти став для ринку приємним сюрпризом. При цьому приріст запасів нафти, хоча й був безпрецедентним, також виявився нижчим за прогнози. “Зростає оптимізм, що карантинні заходи будуть ослаблені, й це дасть попиту на нафту дозу адреналіну”, – зазначив Financial Times Стівен Бреннок з брокерської компанії PVM.

Загалом учасники ринку нафти очікують збереження високої волатильності, “оскільки до відновлення ринку в будь-якому випадку ще далеко”.

Раніше Investory News писали, що американська компанія Texland Petroleum, що базується в місті Форт-Уерт (штат Техас), припинила видобуток нафти на всіх своїх 1,211 тис. свердловинах до початку травня через повну відсутність замовлень на вуглеводневу сировину.

А от Saudi Aramco уже розпочала скорочувати видобуток, з випередженням виконуючи домовленості 23 країн ОПЕК+ про спільне зниження виробництва з 1 травня.

Тим часом у США приватні компанії розпочали зберігати нафту в сховищах стратегічного резерву країни. У квітні вони доставили в сховища близько 1,1 млн барелів нафти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram