Новини
27 Квітня 2020
976

Не дочекалися: Saudi Aramco почала скорочувати видобуток раніше 1 травня

Тим часом нафта дешевшає, бо інвестори бояться, що надлишок пропозиції призведе до нового обвалу цін на ф’ючерси

Saudi Aramco уже розпочала скорочувати видобуток, з випередженням виконуючи домовленості 23 країн ОПЕК+ про спільне зниження виробництва з 1 травня, повідомляє Bloomberg, з посиланням на джерело в саудівській нафтовій промисловості.

“Aramco знижує обсяги видобутку з приблизно 12 млн барелів на добу до передбачених її зобов’язаннями 8,5 млн, і може досягти цього цільового рівня дещо раніше 1 травня”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що про намір достроково розпочати виконувати угоду ОПЕК+, яка повинна знизити нинішній дисбаланс між попитом і пропозицією на ринку, говорили раніше також Кувейт, Алжир і Нігерія.

Загалом загальний обсяг зниження в рамках ОПЕК+ повинен скласти 9,7 млн ​​барелів. За інформацією американських аналітиків IHS Markit Ltd. обсяг видобутку, що знаходиться під загрозою зупинки через низькі ціни оцінюється в 1,75 млн барелів на добу.

При цьому виробництво нафти у світі складає близько 100 млн барелів на добу, водночас, попит на неї в умовах, коли 2/3 населення Землі знаходиться в ізоляції, може впасти до 70 млн. “Сховища нафти у світі вже заповнені на 65%”, – розповів Bloomberg аналітик Kayrros Ентоні Халф. За його оцінкою, через перевиробництво щотижня в сховища надходить 50 млн барелів нафти, і такими темпами весь вільний простір для її зберігання буде вичерпано у світі до червня.

Обсяг нафти, яка знаходиться на танкерах у морі, з 1 березня збільшився на 76%, до 153 млн барелів. “Це відповідає обсягу видобутку нафти у світі за 1,5 дня”, – зазначають в аналітичній фірмі Kpler.

Тим часом, нафта на початку нового тижня дешевшає через побоювання інвесторів, що надлишок пропозиції призведе до вичерпання потужностей для зберігання сировини та викличе новий обвал цін на ф’ючерси, як це вже сталося тиждень тому.

Вартість червневих ф’ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures на ранок понеділка, 27 квітня, складала $21,10 за барель, що на 1,6% ($0,34) нижче ціни на закритті попередньої сесії.

Ф’ючерс на WTI на червень на торгах Нью-йоркської товарної біржі подешевшав на 8% ($1,37), до $15,57 за барель. “У ході торгів зниження WTI досягало в понеділок 10% після 4 днів зростання”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, тиждень тому ціни на нафту американської марки WTI пережили найбільший обвал за всю історію.

А наступного дня вперше з 1999 року ціна нафти Brent впала нижче $16, що також є мінімальною вартістю в XXI столітті.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram