Новини
14 Квітня 2020
942

WSJ: Нафтові компанії в США почали зупиняти видобуток

Їх змушує робити це низький попит і сховища, які регулярно заповнюються 

Американська компанія Texland Petroleum, що базується в місті Форт-Уерт (штат Техас), припинила видобуток нафти на всіх своїх 1,211 тис. свердловинах до початку травня через повну відсутність замовлень на вуглеводневу сировину. Про це повідомила в понеділок газета The Wall Street Journal.

“Ми ніколи раніше не робили так. Нам завжди вдавалося продавати нафту навіть по паршивій ціні”, — зазначає президент компанії Джим Вілкес.

Як повідомляє видання, нафта марки WTI в понеділок в середньому торгувалась на рівні $23,65 за барель. Даний показник знизився на 61% з початку 2020 р. В результаті такі нафтові гіганти, як Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Devon Energy і Cenovus Energy, оголосили про скорочення своїх витрат сумарно приблизно на $50 млрд.

При цьому підприємства більші за Texland Petroleum також тимчасово закривають свердловини. Continental Resources, яка освоює надра штатів Оклахома та Північної Дакоти, скоротить видобуток приблизно на 30% у квітні й травні поточного року, Parsley Energy (захід Техасу) зупинила роботи майже на 150 свердловинах, де видобувалося приблизно 400 барелів нафти на добу. Як повідомив виданню керівник Parsley Energy Метт Галлагер, виручка від продажу сировини стала нижче вартості експлуатації обладнання, витрат на електроенергію та на право розробляти надра.

Канадські виробники зменшили видобуток в цілому на 325 тис. барелів на добу, наводить WSJ дані консалтингової компанії Rystad Energy. Канадська нафта більш густа. Завершувати операції по її видобутку ризиковано та дорого обходиться, а відновлювати — складно, пояснює видання.

У США небезпеку становить вода, яка може заповнити резервуари. У Texland Petroleum, наприклад, немає досвіду щодо відновлення виробництва. “Деяким родовищам буде потрібно час, щоб відновитися до колишнього рівня виробництва. Деякі вже ніколи на нього не повернуться”, — заявив Джим Вілкес.

Ринок нафти стримано відреагував на угоду ОПЕК+, до якої приєдналися й інші найбільші виробники палива, зокрема США: марка Brent після відкриття торгів у понеділок дорожчала на $1, а до вівторка знову знизилася приблизно до $32 за барель.

WTI до закриття торгів 13 квітня подешевшала на 1,5% до $22,41 за барель. Ціни ще нижче в багатому нафтою Техасі, а також західній Канаді, де зосереджена основна нафтовидобувна галузь країни: на обох ринках пальне коштувало менш як $10 за барель.

Трубопроводи, нафтопереробні заводи та сховища поступово заповнюються через низький попит, який обвалила пандемія коронавірусу, і зниження цін на нафту, яке відбулося після розвалу попередньої угоди ОПЕК+ щодо обмеження видобутку.

“Навіть якщо є, куди продати нафту, низькі ціни означають, що з багатьох барелів втрачаються гроші”, — пояснили у WSJ.

Нагадаємо, країни ОПЕК+ підписали угоду по найбільшому в історії скороченню видобутку нафти на 10 млн барелів на добу або на 10% світового споживання до кризи через коронавірус.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram