Новини
7 Листопада 2020
745

Нічого корисного: Штучне нічне освітлення змінює рівень гормонів флори та фауни

Учені наполягають – потрібно скорочувати використання світла без нагальної потреби

За словами вчених, штучне нічне освітлення повинно бути обмежено там, де це можливо через його негативний вплив на навколишнє середовище. Команда експертів під керівництвом Університету Ексетера зібрала дані понад 100 досліджень і з’ясувала, як саме на тварин і рослини впливає світлове забруднення, повідомляє Nature Ecology and Evolution.

Дослідження показує, що рівень мелатоніну (гормону, що регулює цикли сну) знижувався при штучному освітленні у нічний час у всіх вивчених видів тварин.

“У них виявлялися зміни у тілі та поведінці, особливо у режимі неспання та сну”, – йдеться у повідомленні.

За словами професора Кевіна Гастона з Інституту навколишнього середовища в Університеті Ексетера, у багатьох дослідженнях вивчався вплив штучного нічного освітлення на певні види або спільноти.

“Однак ми об’єднали результати й виявили, що сильніше за все світлове забруднення впливає на рівні гормонів, щоденну активність тварин і на потомство живих видів взагалі”, – зазначив він.

Учені підкреслюють, люди можуть думати, що вся справа у потужному світлі, однак проблеми виникають і при досить низьких рівнях штучного світла. Наприклад, у гризунів, які в основному ведуть нічний спосіб життя, тривалість активності зазвичай скорочується через нічне освітлення. А у денних птахів штучне освітлення призвело до збільшення тривалості активності – їх спів і видобуток їжі розпочинаються раніше.

Попередні дослідження також показали, що нічне освітлення має широкий спектр впливу – від зменшення запилення комахами до більш ранньої появи бутонів на деревах навесні. Як і зміна клімату, нічне освітлення, схоже, приносить користь певних видів у деяких регіонах.

І все ж професор Гастон підкреслює, що сенс дослідження полягав у тому, щоб звернути увагу на проблему світлового забруднення й таким чином зменшити освітлення там, де це можливо.

“Нічне освітлення є людською ініціативою й надзвичайно руйнівною для природного світу. Історично ми не особливо турбувалися про вплив нічного освітлення. Тільки зараз ми спостерігаємо його наслідки. Фактично нам потрібно розглядати світло як будь-який інший забруднювач. Очевидно, ми не можемо вимкнути світло у всьому світі, але скоротити використання світла без потреби та шкоди для себе – можемо”, – наголосив він.

Про те, як у 21 столітті будинки стали непізнаваними – вони оснащені пристроями, що самостійно готують їжу, підтримують температуру повітря у приміщенні та навіть впускають служби кур’єрської доставки, коли господарів немає вдома, можна прочитати в матеріалі Investory News “Технології для дому: 10 розробок, без яких життя стало неможливим”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram