Драйв
14 Серпня 2019
1 456

Технології для дому: 10 розробок, без яких життя стало неможливим

Від інтелектуальних дверних дзвоників до віртуальних асистентів – як сучасні гаджети змінили наші будинки

У 21 столітті будинки стали непізнаваними – вони оснащені пристроями, що самостійно готують їжу, підтримують температуру повітря у приміщенні і навіть впускають служби кур’єрської доставки, коли господарів немає вдома. CNBC розглянуло 10 технологічних розробок, що стали невіддільною частиною життя багатьох людей.

Широкосмуговий інтернет

Поява високошвидкісного широкосмугового інтернету в домашніх умовах означає, що для більшості людей комутовані з’єднання тепер є ностальгією за минулим. Наразі можна переглядати фільми та музику, здійснювати відеодзвінки та швидко завантажувати великі файли.

Надійний та швидкий широкосмуговий зв’язок також служить шлюзом до інших сучасних пристроїв, які були розроблені, теоретично, для того, щоб зробити життя простішим та цікавішим.

Смарт-TV

Телевізори, що підключаються до швидкісного Інтернету стали смертельним вироком для DVD і відеопрогравачів. Тепер через ТБ можна переглядати фільми в інтернеті, телевізійні програми та музику, а також веб-сторінки.

Управління зв’язку Великобританії Ofcom повідомило, що у 2012 році смарт-телевізори мали всього 5% домогосподарств. У 2017 році кількість збільшилася до 42%.

Ігри

У 90-х та на початку 2000-х років користувачі ПК були обмежені у використанні онлайн-ігор. Однак впровадження швидкого підключення до Інтернету та розробки Microsoft Xbox і Sony PlayStation, надали доступ гравцям з різних куточків світу грати один з одним.

Як результат – розвинулися  електронні види спорту, завдяки яким можна заробити чималі кошти на таких іграх як Fortnite і Street Fighter. Наприклад,  16-річний Кайл Джерсдорф з Пенсильванії нещодавно виграв $3 млн, граючи в Fortnite.

Смарт-лічильник

Урядовий регулятор ринку електроенергії та природного газу у Великобританії Ofgem описує інтелектуальні лічильники як пристрої, які можуть “надавати споживачам інформацію щодо використання енергії в режимі, близькому до реального часу”.

Ідея полягає в тому, що, контролюючи в режимі реального часу споживання енергії, користувачі можуть скорочувати витрати, економити гроші та берегти навколишнє середовище.

Потокове мовлення

Будь то мобільний телефон, планшет, ноутбук або смарт-телевізор, потокове мовлення зробило революцію у способі використання медіа. За додаткову плату такі сервіси, як Netflix, Hulu і Prime Video, забезпечують миттєвий доступ до телевізійних програм і фільмів. А платформи Spotify і Tidal роблять те ж саме для музики.

Віртуальні помічники

Віртуальні помічники, будь то Amazon’s Alexa, Apple’s Siri або Google’s Home, стають звичайним явищем у багатьох будинках. Пристрої реагують на голосові команди, виконуючи цілий ряд завдань – від відтворення музики та прогнозу погоди до рекомендацій за рецептами.

У перспективі користувачі зможуть керувати понад 30 тис. різними підключеними пристроями, від телевізорів й освітлення до термостатів, використовуючи Google Home.

Інтелектуальні печі

Печі, які ми використовуємо для приготування їжі, можуть виглядати приблизно так само, як і десятиліття тому, але набір всередині них змінюється.

Сучасними інтелектуальними духовками можна керувати за допомогою словесних команд, вмикати та вимикати їх віддалено й відправляти користувачам повідомлення про закінчення приготування страв.

Пилосмоки-роботи

Роботизовані пилосмоки наразі пропонуються різноманітними великими компаніями – такими як Dyson, Hoover і Miele. Ці пристрої самостійно переміщуються домівками, всмоктуючи бруд і пил.

Проте іноді вони викликають незручності для господарів. Так, у квітні представники поліції штату Орегон отримали виклик із підозрою  щодо проникнення зловмисників у приміщення. По приїзду з’ясувалося, що будинком, прибираючи, пересувався пилосмоки Roomba.

Інтелектуальні замки

Замки, для яких не потрібні ключі – зручний спосіб захисту майна. Ними можна керувати, встановивши спеціальні додатки на телефон. Технологія активно використовується різноманітними службами доставки.

Наприклад, у липні британський супермаркет Waitrose оголосив що запускає тестову програму доставки, коли технологія інтелектуального замку Yale забезпечуватиме водіям Waitrose доступ до будинку клієнтів, коли останніх не буде вдома. Так, власники будинку встановлюватимуть тимчасовий код доступу для свого замка, який відправлятиметься в Waitrose через захищений додаток.

Інтелектуальні дверні дзвінки

Що стосується безпеки будинку, то розумні дверні дзвінки забезпечують додатковий рівень безпеки для домогосподарств. Коли дзвінок або один з його датчиків руху активований, домовласник отримує повідомлення – зазвичай відправляється на мобільний телефон – про те, що хтось намагається отримати доступ до їх власності. На мобільному пристрої видно, хто саме прийшов, і при необхідності можна поговорити з цією людиною.

Раніше Investory News писали про 10 розумних гаджетів новітні технології й прилади, чиє пряме покликання – покращення здоров’я, самопочуття й емоційного стану, що стануть у нагоді бізнесменам, які дбають про власне здоров’я.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram