Новини
9 Листопада 2021
471

Невтішний прогноз: Локдаун обвалив ринок первинного житла в Україні

Цього місяця на первинному ринку житла очікується скорочення попиту на 20%

Посилення карантину в Україні ще більше знизить попит на первинному ринку житла у найбільших містах країни. У листопаді зниження попиту може становити близько 20%. Такий прогноз озвучив голова Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) Юрій Піта у коментарі сайту UBR.

За його словами, попит уже знизився — у вересні-жовтні падіння становило близько 15-20%. До кінця грудня ця цифра може зрости до 30%. Падіння найбільше торкнулося великих міст країни — Києва та Одеси (15-17%), Львова, Дніпра та Харкова (20-22%).

“Всупереч тому, що для вакцинованих громадян фактично не введено обмеження для інвестування в первинний ринок житла, активний негативний інформаційний фон про рівень захворюваності Covid-19 стане суттєвим фактором для відстрочення угод щонайменше на 1,5-2 місяці”, — зазначає експерт.

Він також припустив, що нові обмеження вплинуть на динаміку будівництва. Так, у столиці тимчасові уповільнення можливі у 30% об’єктів, інших великих містах — від 25% до 35%. Жовтень показав, що далеко не всі компанії, а лише їх половина мають ресурси для продовження будівництва без залучення інвестицій.

Експерт також спрогнозував, що через умови, що склалися, забудовники навряд чи підійматимуть ціни. При цьому інвестори, які повністю сплатять вартість житла, зможуть навіть отримати знижку до 10%, зазначає Піта.

За його прогнозом, до кінця року вартість квадратного метра на “первинці” у великих містах змінюватися суттєво не буде, ціни коливатимуться в межах 0,5%-1%.

Разом з тим, потенційним інвесторам, під час сплати повної вартості майбутніх квартир, можна розраховувати на так зване “приховане” зниження вартості “квадрату” до 10-15% залежно від динаміки будівництва, класу об’єкта, площі квартири та низки інших характеристик.

Нагадаємо, кількість запитів на добірку квартир у новобудовах з метою подальшого здавання в оренду в Києві у 2021 році зросла на 10-15%.

Як писали раніше Investory News, приватні будинки в передмістях Києва, Харкова, Одеси, Дніпра та Львова з липня до вересня 2021 року подорожчали в середньому на 3-5%.

Цьогоріч у вересні вартість квадратного метра на первинному ринку житла Києва в середньому становила 33 тис. грн. Це на 1,5% дорожче, ніж у серпні. Але темпи зростання в перший місяць осені сповільнилися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram