Новини
14 Лютого 2021
795

Нестандартне рішення: Корейські інженери створили сонячну панель, що згортається в рулон

Нова розробка допоможе у першу чергу полегшити транспортування виробу

Інженери Пусанського національного університету з Кореї створили сонячні панелі, які можна згорнути в рулон або зігнути так, як це потрібно конструкції, повідомляє Advanced Science.

Видання зазначає, що розробка допоможе не тільки спростити транспортування подібних панелей, але й полегшити їх впровадження у такі пристрої, як автомобілі, телефони, й навіть в одяг.

Останніми роками гнучкі сонячні елементи знаходяться у тренді наукових розробок. Зазвичай їх роблять з тонкоплівкових матеріалів, таких як графен, діселеніда вольфраму або селенід галію, індію (CIGS), нанесених на гнучкі підкладки — полімери або навіть папір.

У результаті виходить сонячний елемент, який можна до певної міри згинати. “Однак наразі вони не можуть повністю скластися навпіл, щоб не зламатися. І це попри те, що багато електронних пристроїв уже освоїли цю здатність: наприклад, смартфони Samsung Galaxy Fold, які можуть відкриватися та закриватися, як книга”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначає професор, автор дослідження Іль Чон, на відміну від просто гнучкої електроніки, складні пристрої можуть бути більш жорстко деформовані, з радіусом складання всього 0,5 мм. “Це неможливо зі звичайними ультратонкими скляними підкладками та прозорими провідниками з оксиду металу, які можна зробити гнучкими, але ніколи не складними”, — пояснює він.

Щоб розв’язати цю проблему дослідники звернулися до провідних плівок з одношарових вуглецевих нанотрубок. Вони впровадили цю плівку на підкладку, а потім легували її оксидом молібдену, щоб поліпшити провідність.

Дослідники змогли зробити сонячний елемент товщиною всього 7 мкм, який міг складатися до радіуса всього 0,5 мм. Елемент зміг витримати без ламання більше ніж 10 тис. циклів складання.

Нагадаємо, у квітні позаминулого року гнучкий Samsung не витримав тест, зламавшись, коли його випробовували журналісти.

У липні того ж року з’явилася інформація, що продажі смартфона Galaxy Fold від південнокорейської корпорації Samsung Electronics розпочнуться у вересні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram