Новини
24 Березня 2020
788

Непроста задача: Ринкам, що розвиваються, необхідно погасити борги на суму близько $34 мільярдів

Бахрейн і Еквадор чекають найвищі виплати з точки зору їх валютних резервів

Протягом 2020 року країни з ринками, що розвиваються повинні будуть погасити борги на суму близько $34 мільярдів. При цьому найвищі виплати з точки зору їх валютних резервів чекають на Бахрейн і Еквадор, повідомляє Reuters, посилаючись на аналітичну записку Goldman Sachs.

“Зіткнувшись з глобальним розпродажем активів, ринки, що розвиваються, намагаються стримати поширення коронавірусу, обмежуючи пересування людей і використовуючи грошово-кредитну та бюджетну політику для пом’якшення удару по своїм економікам”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі ринки закриті для розміщення нового боргу. Своєю чергою інвестори пильно стежать за тим, чи вистачить країнам резервів для покриття міжнародних зобов’язань, особливо в умовах дефіциту доларової ліквідності.

“У більшості країн достатньо резервів для виплат з міжнародних зобов’язань з погашенням у найближчі 12 місяців, якщо вони не будуть витрачені на інші потреби”, – пише Goldman Sachs. І додає, що експортери нафти Бахрейн і Еквадор знаходяться у найбільш уразливому становищі, Так, Бахрейну в найближчі 12 місяців потрібно погасити $2 млрд, що становить понад 50% його валютних резервів, водночас Еквадору – $1,5 млрд, або трохи менше ніж 50% його резервів.

За інформацією видання, Бахрейн веде переговори з банками про кредит на суму близько $1 млрд. “Ця держава у 2018 році отримала фінансову допомогу від своїх сусідів по Перській затоці, щоб запобігти кредитній кризі, викликаній тривалим періодом низьких цін на нафту”, – зазначає Reuters.

Тим часом минулого тижня Fitch Ratings знизило рейтинг Еквадору до “CCC” в “B-“, пояснюючи це різким падінням цін на нафту, втрату доступу до ринків капіталу та ймовірні проблеми з отриманням коштів від МВФ та інших кредиторів.

Своєю чергою аналітики Goldman виключили з доповіді дані Аргентини та Лівану, які намагаються реструктурувати свої міжнародні зобов’язання. У понеділок про плани реструктурувати зовнішній борг повідомили також Киргизія та Білорусь. Загалом у 2022 році ринкам, що розвиваються належить погасити вже $60 млрд.

Тим часом з 21 січня, коли світові ринки почали сильно реагувати на спалах коронавірусу Covid-19 в Китаї, іноземні інвестори вивели $41,7 млрд з ринків акцій та облігацій країн, що розвиваються. А це вдвічі більше відтоку за такий же 51-денний період з 8 вересня 2008 р., тобто з початку світової фінансової кризи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram