Бiзнес
12 Грудня 2019
3 919

Неперевершеність та екологічність: Історія розвитку компанії Tesla Motors

Компанія, яка не зупиниться доти, доки дороги не заповняться електромобілями

Tesla або Tesla Motors — американська компанія, яка зробила прорив у сфері розробки, виробництва та забезпечення електричних автомобілів, а також елементів живлення та зберігання електричної енергії.

Її ринкова вартість становить близько $50 мільярдів, штаб-квартира знаходиться в Пало-Алто, Санта-Клара, Каліфорнія, США.

Виробничі потужності компанії Tesla розташовані на власних заводах в місті Фермонт, штат Каліфорнія, США, та в місті Тілбург, провінція Північний Брабант, Нідерланди.

На підтримку своїх клієнтів — власників автомобілів Tesla, компанія будує мережу “Суперзарядок” (Supercharger) — фірмових станцій для швидкої зарядки електромобілів, що випускаються під брендом Tesla. Ці зарядні станції розташовуються з таким розрахунком, щоб на автомобілях Tesla можна було здійснювати тривалі поїздки, безкоштовно заряджаючи акумулятори тільки на фірмових зарядних станціях. Станції використовують, в основному, енергію, отриману від сонячних батарей.

Більшість людей вважають, що Ілон Маск (нинішній генеральний директор Tesla) є засновником компанії. Але це далеко від істини. Насправді, вона була заснований групою інженерів із Кремнієвої долини, які згодом співпрацювали з мільярдером.

Перші електрокари та передумови виникнення

Ринок електромобілів існував та деякий час навіть процвітав задовго до Tesla.

Вже з початку XX століття електрокари підкорили вулиці Америки. У 1901 році приблизно 38% автомобілів в Сполучених Штатах були електричними, 40% — працювали на парових двигунах і лише 22% — на бензині. Уже в той час бензинові авто вважалися занадто брудними та важкими в управлінні.

До 1915 року у Вашингтоні налічувалося 1 325 електромобілів, приблизно стільки ж було в Детройті, понад 4 тисячі — в Чикаго та понад 3 тисячі — в Нью-Йорку. Справжнім лобі електромобілів були жінки: електрообладнання було чистіше, тихіше і в рази легше в управлінні, ніж парове і, тим паче, бензинове. Станції підзарядки для електрокарів розташовувалися переважно в численних міських автосалонах. До 1909 року авто на електродвигунах на одній зарядці могло подолати відстань до 80 миль (близько 120 кілометрів).

Навіть дружина Генрі Форда Клара Джейн керувала електрокаром у той час, як її чоловік виробляв бензинові авто.

Кінець епохи електрокарів поклала “Жерстяна Лізі” — перший серійний автомобіль у світі Ford Model T на бензиновому двигуні, а закріпив “нафтовий бум” 1920-х років, який значно знизив ціну палива.

Народження Tesla

Історія Tesla починається у 1990 році з моменту знайомства молодого інженера-електротехніка Мартіна Еберхарда з комп’ютерним розробником Марком Тарпеннінгом.

Засновники компанії Tesla: Мартін Еберхард (ліворуч) та Марк Тарпеннінг

Дуже швидко їхні дружні стосунки переросли в ділові. Вони почали проводити спільні консультації для виробників портативних накопичувачів енергії, працюючи з ранніми мобільниками та ноутбуками. Обидва розуміли, що прийшов ідеальний час для того, щоб скористатися технологічним імпульсом та монетизувати свій досвід.

15 квітня 1997 року Еберхард та Тарпеннінг заснували першу спільну компанію NuvoMedia. Вже через рік підприємці вивели на ринок один із перших у світі портативних пристроїв для читання — електронну книгу Rocket eBook. І не прогадали. У 2000 році бізнесмени отримали одну з пропозицій, від яких не відмовляються: медіакомпанія Gemstar-TV Guide International запропонувала за NuvoMedia дев’ятизначну суму. Незабаром стартап був проданий за ​​$187 млн.

Маючи такий капітал, компаньйони міркували над створенням нової компанії.

Еберхард, який збирався купити новий автомобіль, почав досліджувати використання різних типів живлення та прийшов до висновку, що найоптимальнішим для нього та екології є електрокар. Згодом він став частиною команди AC Propulsion, одним з розробників електрокара Tzero.

1 липня 2003 року — офіційна дата заснування Tesla Motors. Компанія зайнялася комерціалізацією електрокарів з літій-іонними батареями та асинхронним двигуном, вже випробуваними на Tzero.

Компанія назвали на честь всесвітньо відомого вченого-електротехніка Ніколи Тесла. Саме запатентований їм у 1888 році індукційний електродвигун змінного струму покладено в основу конструкції силових агрегатів, що встановлюються на автомобілі Tesla.

Першим автомобілем мав стати двомісний спорт-кар.

Перші успіхи та інвестиції Ілона Маска

На початку 2004 року розпочався пошук інвесторів для створення автомобіля, який мав розганятися до 100 км/год за 3,9 секунди, не містити вихлопних газів та коштувати нижче половини вартості найдешевшого спортивного автомобіля. За основу нового електрокара обрали модель Elise Lotus. Деякі комплектуючі Tesla запозичила у Tzero.

Інвестор знайшовся в особі Ілона Маска, який на той час вже був успішним бізнесменом, співзасновником платіжної системи PayPal та мав свою компанію з освоєння космосу Space X.

Маск погодився інвестувати в Tesla Motors та став головою ради директорів. Перший раунд інвестицій склав $7,5 млн.

19 липня 2006 року Tesla провела велику презентацію прототипу The Roadster в Санта-Моніці.

Метою було формування “Списку 100” — ста перших покупців автомобіля The Roadster. Гостям пропонувалося провести тест-драйв прототипу та купити ексклюзивну модель, на якій була спеціальна табличка з підписом Еберхарда, Тарпеннінга та Маска, за $100 тис.

Перші  конфлікти

Протягом двох тижнів після презентації Tesla продала 127 автомобілів. Про компанію заговорили — публікації почали з’являтися в The Washington Post, The New York Times та інших поважних ЗМІ. Проте, не всі з них влаштовували Ілона Маска, тому що обличчям компанії став харизматичний Еберхад.

2006 рік вважається датою початку конфлікту головного інвестора Tesla з її засновниками — Еберхардом та Тарпеннінгом. Маск був обурений своєю роллю “раннього інвестора Tesla”, яку йому приписували журналісти і громадськість. Він наполягав на тому, що нарівні з засновниками брав участь в розробці концепції The Roadster. Проблеми з випуском першого авто та стрімко зростаючі витрати на подолання недоліків привели до того, що Еберхард більше не міг суміщати менеджерські функції та розробку машини. Тож, згодом він отримав посаду технологічного директора.

Почався пошук гендиректора. На цій посаді себе випрбували Майкл Маркс та Зеєв Дрорі. Але фактично Ілон Маск за рік наново вибудував всю систему управління Tesla, істотно перетасувавши штат. В кінці 2007-го компанію залишає Тарпеннінг, що не змирився з нововведеннями.

Первісток — The Roadster

У 2008 року компанія, нарешті, випустила свій перший електрокар. Його розробка обійшлася в $140 млн — в п’ять разів перевищивши закладений спочатку бюджет. Модель виявилася успішною — вже до 2012 року кількість авто, що зійшли з конвеєра, склала 2,6 тисяч одиниць. Характеристики електрокара перевершили всі очікування.

Ілон Маск вкладає ще кілька десятків мільйонів доларів з особистого бюджету та знову звернувшись до інвестфондів. У жовтні 2008 року Маск стає генеральним директором Tesla.

Арнольд Шварцнегер на презетнації Tesla

Лінійка моделей

Прототип другої моделі Tesla був представлений в 2009 році в Німеччині на Франкфуртському автосалоні, а вийшов з конвеєра в 2012 році. Характеристики моделі були ще досконаліші, а ціна авто стартувала від $75 тис.

У 2015 році Tesla починає серійний випуск свого першого повнорозмірного кросовера — Tesla Model X, здатного подолати на одному заряді близько 500 кілометрів.

16 листопада 2017 року Tesla провела презентацію електровантажівки Tesla Semi, поставки якої почалися в 2019 році. Без підзарядки акумулятора Tesla Semi може подолати відстань до 800 кілометрів. Без вантажу машина розганятися до 100 км/год за 5 секунд, а при повному завантаженні в 36 тонн час розгону складе 20 секунд. Акумулятор електричного тягача повністю заряджається всього за 40 хвилин. Цікаво, що вже в 2017 році компанія отримала замовлення на Tesla Semi від світових корпорацій. Відомо, що тільки PepsiCo забронювала 100 електровантажівок для власної логістичної служби.

Tesla Semi

У березні 2019 року Tesla провела презентацію свого першого позашляховика, шостої за рахунком моделі, Model Y. Серійний випуск машин почнеться тільки восени 2020 року. Model Y володіє запасом ходу без підзарядки в 370 км і до 100 км/год розганяється за 5,9 секунди. Максимальна швидкість автомобіля складе 193 км/год. У базовій комплектації авто обійдеться у $39 тисяч.

У листопаді нинішнього року Ілон Макс презентував новинку, яка шокувала багатьох поціновувачів авто і розділила їх на два табори. Новий броньований пікап Cybertruck буде випускатися в трьох варіантах, в залежності від дальності ходу на одній зарядці — 250 миль (400 км), 300 миль (480 км) і 500 миль (800 км). У автівки буде броньований кузов. Щоб продемонструвати його міцність, під час презентації Ілон Маск вдарив по ньому кувалдою. Найдешевша модель обійдеться в $39,9 тис. Автомобіль з двома двигунами — в $49,9 тис., з трьома — в $69, 9 тис. Виробництво Cybertruck може початися в кінці 2021 року.

За словами Маска, при виборі дизайну електропікапа творці надихалися автомобілем Lotus Esprit з фільму про Джеймса Бонда “Шпигун, який мене любив”

Бізне-стратегія Tesla

Бізнес-модель компанії Tesla розроблена на тристоронньому підході: продаж, обслуговування та зарядка електромобілів.

Починала компанія з люксового сегменту поступово розробляючи більш доступні по вартості моделі.

Tesla не використовує підхід франчайзингових дилерів, на відміну від більшості виробників. Вона вважає за краще продавати свій продукт безпосередньо клієнтам через власні демонстраційні зали у великих міських центрах світу. Цей метод продажу може прискорити розробку продукту. Але більш важливим є купівельний досвід клієнта.

У Tesla є виставкові зали, центри Service Plus (поєднання торгового і сервісного центрів) і просто сервісні центри. Tesla також використовує інтернет-продажі — споживачі можуть вибирати і купувати електромобілі Tesla онлайн.

Починаючи з найпершої моделі Roadster, компанія продала понад 186 тисяч авто. Крім цього, Tesla надала своїм клієнтам мережу зарядних пристроїв (Superchargers) в Північній Америці, Азії та Європі. Це місце, де власники авто можуть безкоштовно зарядити його протягом 30 хвилин. В компанії вірять, що це збільшить лояльність клієнтів до продукту.

У Tesla також є мобільні техніки, які можуть дуже швидко приїхати до клієнта, якщо виникла проблема з машиною. Власники моделі S можуть завантажувати дані по бездротовій мережі, щоб технічні фахівці могли переглядати та усувати певні проблеми в Інтернеті, навіть не торкаючись автомобіля — це робиться за допомогою програми.

Крім легкових транспортних засобів та вантажівок, компанія також пропонує високоефективні сонячні покрівельні системи та власні батареї.

Більшість автомобільних компаній витрачають мільярди на рекламу та маркетинг. Однак досить одного повідомлення від Ілона Маска в Інтернеті, що анонсує нову модель або ідею, або отримати божевільну публічну рекламу. Також було б доречно сказати, що на певному рівні люди вірять в Tesla через самого Ілона Маска.

Компанія так само робить ставку на автопілот. Вже зараз власники електрокарів можуть користуватися деякими функціями автопілота.

Tesla має місію — прискорити перехід світу на відновлювану енергетику.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram