Новини
28 Січня 2022
567

НБУ: У 2022 році інфляція сповільниться до 7,7% та повернеться до цілі 5% у 2023 році

Споживчі витрати зростатимуть на 5-6% щорічно

Національний банк України (НБУ) опублікував новий Інфляційний звіт, згідно з яким зростання ВВП України у 2022-му прискориться до 3,4%, а інфляція повернеться до мети у 2023 році.

У січневому Інфляційному звіті НБУ прогнозує більш повільне, ніж очікувалося раніше, зростання економіки України у 2022-му. Так, згідно з оновленим прогнозом, ВВП країни за підсумками поточного року зросте на 3,4% (попередня оцінка передбачала зростання на рівні 3,8%).

Серед факторів, які зіграли не на користь економіки, регулятор вказує вже неодноразово озвучені експертами (зокрема й Нацбанку) наслідки пандемії, зростання геополітичної напруженості, глобальний дефіцит низки продуктів та подорожчання енергоносіїв.

У НБУ попереджають: частково дані фактори позначаться на динаміці ВВП і у 2023-му. Так, прогноз на наступний рік погіршено з 4% до 3,7%. Зростання до 4% на фоні стабілізації геополітичної ситуації, зростання глобальної економіки та сприятливих умов торгівлі очікується вже з 2024-го.

Головним драйвером економіки, згідно з прогнозом регулятора, найближчими місяцями залишатиметься приватне споживання: споживчі витрати зростатимуть на 5-6% щорічно.

Особливо актуальним у поточних умовах Нацбанк називає продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, а як ключові ризики вказує глобальний ціновий сплеск та ескалацію військового конфлікту Росією.

Інфляція у 2022-му сповільниться до 7,7% замість спрогнозованих раніше 5%: повернення до цілі НБУ очікується лише до кінця наступного року. Поступовому уповільненню інфляції сприятиме посилення монетарної політики НБУ, завдяки чому до кінця 2022 року показник знизиться до 6%.

Цикл зниження облікової ставки, за прогнозом Нацбанку, розпочнеться не раніше кінця 2022 року.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд погіршив проти своїх жовтневих оцінок прогноз зростання світового ВВП у поточному році на 0,5 процентного пункту (п. п.), що своєю чергою показує прогнозоване зниження зростання у двох найбільших економіках — США і Китаї.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram