Новини
26 Липня 2019
633

НБУ: Прогноз інфляції до 2020 року збережено на рівні 6,3%

Уповільненню інфляції й далі сприятимуть достатньо жорсткі монетарні умови

Національний банк України прогнозує, що інфляція на кінець поточного року знизиться до 6,3%, а на початку 2020 року досягне цільового діапазону у 5% за рік (± 1 в. п), а середньострокової цілі 5% – наприкінці 2020 року, повідомляє прес-служба НБУ, посилаючись на щоквартальний інфляційний звіт за липень 2019 року.

У НБУ також зазначили, що упродовж цього ж періоду економіка України зростатиме стійкими темпами на рівні 3-4%. Загалом, у порівнянні з квітневою оцінкою прогноз інфляції залишився незмінним. “Уповільненню інфляції й далі сприятимуть достатньо жорсткі монетарні умови. Навіть за поступового зниження облікової ставки до рівня 8% у номінальному вираженні у 2021 році її реальне значення упродовж всього періоду залишатиметься високим з огляду на поліпшення інфляційних очікувань”, – йдеться у повідомленні.

І додається, що серед інших факторів, які зумовлюватимуть уповільнення інфляції – виважена фіскальна політика, зниження темпів зростання заробітних плат, порівняно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках, а також значна пропозиція продовольчих товарів.

Зазначається, що Національний банк також підвищив прогноз темпів економічного зростання на 2019 (з 2,5% до 3%) та 2020 (з 2,9% до 3,2%) роки. “Це пов’язано зі стійкішим внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі та очікуваним збільшенням врожаю зернових”, – повідомили у Нацбанку.

І додали, що прискоренню економіки у 2020-2021 роках (до 3,2% та 3,7% відповідно) також сприятиме помʼякшення монетарної політики та пожвавлення економічної активності у світі.

Нагадаємо, у травні Нацбанк спрогнозував, що до кінця 2019 року споживча інфляція знизиться до 6,3% та досягне цільового діапазону вже на початку наступного року, а середньострокового цільового рівня в 5% – наприкінці 2020 року. І зазначив, що визначальними факторами подальшого уповільнення темпів зростання цін будуть жорсткі монетарні умови та стримана фіскальна політика уряду.

Крім того, на початку липня інвестиційна компанія Dragon Capital повідомила, що реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у 2019 році зросте на 3,2% під впливом вищого, ніж очікувалося, внутрішнього попиту (споживчого та інвестиційного). Крім того, у доларовому вираженні прогноз номінального ВВП на поточний рік покращено з $143 млрд до $150 млрд, на 2020 рік – з $148 млрд до $161 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram