Новини
11 Липня 2019
1 269

Dragon Capital: прогноз зростання ВВП України поліпшено до 3,2%

Раніше інвесткомпанія оцінювала зростання вітчизняної економіки цього року в 2,5%

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у 2019 році зросте на 3,2% під впливом вищого, ніж очікувалося, внутрішнього попиту (споживчого та інвестиційного). Такий оновлений за підсумками півріччя макропрогноз оприлюднила інвестиційна компанія Dragon Capital, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що у першому півріччі зовнішнє середовище виявилося кращим для України, ніж очікувалося. “Зокрема, через різкі сприятливі зміни цін на залізну руду та газ”, – йдеться у повідомленні.

І додається, попри те, що у другому півріччі року в Dragon Capital очікують погіршення умов торгівлі, “в річному численні оновлені прогнози все ж кращі, ніж були”. “Оцінка збільшення реального ВВП у 2020 році залишилася тією ж – 2,8%, оскільки позитивний вплив більш значного попиту буде нівельовано скороченням транзиту російського газу”, – зазначається у документі. Якщо пів року тому аналітики Dragon Capital очікували падіння транзиту на 20%, то тепер – на 50%.

Автори звіту нагадують: 1 січня 2020 року завершується дія 10-річного транзитного контракту між НАК “Нафтогаз України” та російським “Газпромом”. “Останній посилено просуває альтернативні українському транзиту проекти “Північний потік-2” і “Турецький потік”, а тристоронні зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ з питання транзиту поки безрезультатні”, – зазначили у компанії.

Аналітики вказують, що переглянули свій прогноз, очікуючи, що Україна підпише нову програму розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом у IV кв 2019 року на $6-8 млрд після формування нового уряду за підсумками парламентських виборів 21 липня.

“Хоча нинішній уряд успішно справляється з виплатами за зовнішнім боргом, які постійно зростають, ми як і раніше вважаємо, що потреба у фіскальному фінансуванні залишатиметься високою у майбутньому році, підтримуючи необхідність України мати робочу програму з МВФ”, – зазначають експерти.

У доларовому вираженні прогноз номінального ВВП на поточний рік покращено з $143 млрд до $150 млрд, на 2020 рік – з $148 млрд до $161 млрд.

З урахуванням несподівано сильної динаміки січня-травня-2019 аналітики Dragon Capital також істотно поліпшили прогноз дефіциту поточного рахунку – на 1 процентний пункт (п.п.) до 2,7% ВВП ($4 млрд). І пояснили, що це пов’язано з більш повільною репатріацією дивідендів і таким поліпшенням умов торгівлі, яке компенсує збільшення споживчого та інвестиційного імпорту.

Згідно з оновленим макропрогнозом, дефіцит поточного рахунку у 2020 році збільшиться до 3,2% ВВП ($5,1 млрд) через менш вигідні умови торгівлі та скорочення транзиту газу. “Що однак помітно краще за попередню оцінку в 3,9%”, – пояснили в компанії.

Що стосується курсу гривні, то експерти інвесткомпанії вказують на відсутність пов’язаних з фундаментальними факторами ризиків. За їхніми оцінками, курс все більшою мірою залежатиме від настроїв. “Зокрема, варто відзначити різке зростання припливу нерезидентів (+ $1,8 млрд) у першій половині 2019 року”, – йдеться у повідомленні.

Аналітики Dragon Capital вважають, що подальший приплив іноземних інвесторів підтримуватиме гривню в другій половині 2019 року, знижуючи вплив фактора сезонності.

В оновленому прогнозі курс гривні на кінець 2019 року покращений до 27,5 грн/$1 з 29,7 грн/$1 (+0,7 п.п. в річному обчисленні), а на кінець 2020 року – 28,5 грн/$1 з 31 грн/$ 1. “Очікуване ослаблення в наступному році відбудеться, перш за все, завдяки зниженню доходів від транзиту газу і меншому надходженню іноземних інвестицій в гривневі держпапери”, – вважають у Dragon Capital.

Що стосується інфляції, то її прогноз на цей рік погіршений з 7,3% до 7,8% проти 6,3%, поки очікуваних Нацбанком. Однак у 2020 році інфляція знизиться до 6%, що краще попереднього прогнозу компанії в 6,2%.

Крім того, аналітики вважають, що Нацбанк відновить політику пом’якшення та знизить облікову ставку на 150 б.п. цього року й на 500 б.п. у 2020 році – сумарно до 11% річних.

Головним ризиком для прогнозу в Dragon Capital вважають відсутність або більш тривалу затримку програми МВФ, з іншого боку, вказуючи на додатковий потенціал зростання в разі можливого прискорення структурних реформ. На думку аналітиків, стосунки з Росією все ще залишаються важливим фактором впливу на макроситуацію в Україні. “Як і залежність країни від світових цін на сировинні товари та ситуації на глобальному кредитному ринку”, – зазначили у компанії.

Нагадаємо, наприкінці травня аналітики J.P.Morgan погіршили прогноз зростання реального ВВП України у поточному році з 3,4% до 3%. Причина – уповільненням економічного зростання в I кв 2019 року.

Що стосується світового ВВП, то за підсумками 2019 року Світовий банк прогнозує зростання світової економіки на рівні 2,6% – оцінка була погіршена з 2,9%, що очікувалися в січні. У 2020 році Світовий банк прогнозує глобальний економічний підйом на 2,7% проти раніше прогнозованих 2,8%. Оцінка на 2021 рік залишена на рівні 2,8%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram