Новини
6 Травня 2019
1 468

У 2019 році НБУ прогнозує зниження споживчої інфляції до 6,3%

Уповільнять темпи зростання цін жорсткі монетарні умови та стримана фіскальна політика уряду

До кінця 2019 року споживча інфляція знизиться до 6,3% та досягне цільового діапазону вже на початку наступного року, а середньострокового цільового рівня в 5% – наприкінці 2020 року, повідомляє Національний банк України у своєму щоквартальному інфляційному звіті за квітень 2019 року.

Визначальними факторами подальшого уповільнення темпів зростання цін будуть жорсткі монетарні умови та стримана фіскальна політика уряду.

Інфляція знижуватиметься також через уповільнення зростання заробітних плат. “Упродовж останніх років різниця в рівнях зарплат в Україні та сусідніх країнах зменшилася. Це зумовлюватиме менш інтенсивну трудову міграцію за кордон і відповідно створюватиме менший тиск на внутрішній ринок праці”, – повідомляє Нацбанк.

Окрім цього, темпи зростання цін уповільнюватимуться завдяки здешевленню газу на світових ринках і збільшенню пропозиції продовольчих товарів як вітчизняного, так і іноземного походження.

Ще одним фактором є зміцнення гривні в першому кварталі цього року і на початку другого. “Це сприятиме подальшому скороченню темпів зростання цін на непродовольчі товари”, – уточнюють у НБУ.

І додають, що приведення окремих тарифів до ринкових рівнів та підвищення акцизів на алкогольну та тютюнову продукцію гальмуватимуть уповільнення інфляції. “Як наслідок – адміністративні ціни зростуть на 13,9% у поточному році та майже на 10% у наступні роки. Внутрішні тарифи на газ для населення досягнуть імпортного паритету вже у 2019 році та надалі визначатимуться передусім динамікою світових цін”, – відзначається у звіті.

Ціни на ринкові послуги все ще зростатимуть найбільше серед усіх компонентів базового індексу споживчих цін (ІСЦ), проте це зростання суттєво уповільниться відповідно до динаміки заробітних плат. Низька імпортована інфляція за помірної волатильності курсу гривні також буде тиснути на зниження як базової інфляції, так і зміни цін на сирі продукти.

ІСЦ (станом на кінець періоду, % р/р) та інфляційні цілі

Джерело: ДССУ, розрахунки НБУ

Що стосується прогнозу зростання економіки, то, як і раніше, Національний банк очікує у 2019 році скорочення темпів зростання ВВП до 2,5%. “Це станеться під впливом відповідних тенденцій у світовій економіці, стриманої фіскальної політики, а також достатньо жорстких монетарних умов, необхідних для уповільнення інфляції до цільового рівня”, – зазначають у Нацбанку.

Проте, за інформацією НБУ, у 2020-2021 роках після зниження політичної невизначеності та завдяки пом’якшенню монетарної політики зростання економіки прискориться до 2,9% і 3,7% відповідно.

Основним драйвером економічного зростання залишатиметься приватне споживання. Однак його приріст уповільниться через зниження темпів зростання реальних доходів домогосподарств – заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів із-за кордону.

До того ж, у 2019 році дефіцит поточного рахунку збережеться на рівні попереднього року й становитиме 3,3% ВВП у результаті дії різноспрямованих факторів. “А в подальші роки несуттєво розшириться насамперед через скорочення обсягів транзиту газу і прискорення внутрішнього інвестиційного попиту. Проте це компенсуватиметься надходженнями за фінансовим рахунком”, – повідомляється у звіті.

Ключовим припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальше виконання Україною взятих зобов’язань за програмою співпраці з МВФ. “Тому отримання фінансування від МВФ та інших офіційних кредиторів сприятиме кращим умовам доступу до міжнародних ринків капіталу та підтримуватиме інтерес нерезидентів до гривневих ОВДП”, – зазначають у Нацбанку.

І додають, що збереження високих реальних процентних ставок забезпечуватиме приплив іноземного капіталу в Україну. “Це дасть змогу профінансувати значні виплати за зовнішнім державним боргом у 2019 – 2021 роках. У результаті обсяги міжнародних резервів у найближчі роки коливатимуться на рівні близько $21–22 млрд”, – впевнені у НБУ.

Нагадаємо, на початку лютого регулятор проінформував, що прогноз зростання цін у 2019 році залишиться незмінним – 6,3% на кінець року. Тоді в НБУ повідомили, що у 2019-2020 роках споживча інфляція знижуватиметься до верхньої межі цільового діапазону 5% ± 1 п.п. на початку 2020 року і цільового рівня 5% у кінці.

Як писали раніше Investory News, згідно даних Держстату, у березні інфляція уповільнилася до 8,6% р/р, що є найнижчим показником за останні два з половиною роки. На відміну від попередніх місяців, коли уповільнення інфляції відбувалося переважно завдяки зниженню темпів росту цін на транспорт, у березні головним чинником уповільнення інфляції стали продукти харчування (+7% р/р).

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram