Новини
17 Квітня 2019
881

Інфляція у березні уповільнилася до 8,6%

Жорстка монетарна та стримана фіскальна політики, а також нижчі світові ціни на енергоносії продовжать стримувати зростання цін

За даними Держстату, у березні інфляція уповільнилася до 8,6% р/р, що є найнижчим показником за останні два з половиною роки. На відміну від попередніх місяців, коли уповільнення інфляції відбувалося переважно завдяки зниженню темпів росту цін на транспорт, у березні головним чинником уповільнення інфляції стали продукти харчування (+7% р/р). Водночас, прискорилося зростання цін на транспорт (+7,3% р/р), зв’язок (+17,5% р/р) та одяг і взуття (+2% р/р). Базова інфляція уповільнилася на 0,2 в.п. до 7,6% р/р. НБУ очікує інфляцію на рівні 6,3% р/р на кінець 2019 р.

Як зазначають аналітики ICU, нижчі ціни на енергоносії, зміцнення курсу гривні та низька інфляція в країнах, основних торговельних партнерах України, посприяли уповільненню інфляції в I кв. 2019 р. Жорстка монетарна та стримана фіскальна політики, а також уповільнення економічного росту продовжать стримувати темпи росту цін у 2019 р. Водночас, значний споживчий попит, високі інфляційні очікування та подальше зростання номінальних зарплат продовжать чинити проінфляційний тиск. В ICU прогнозують інфляцію на рівні 8,5% на кінець 2019 р.

Раніше Investory News повідомляли, що зростання споживчих цін в Україні у 2018 році сповільнилося до 9,8% у порівнянні з 13,7% у 2017 році. Як визначили у Державній службі статистики України, це найнижчий рівень інфляції за останні 5 років та перший однозначний показник інфляції у країні з 2013 року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram