Новини
22 Вересня 2021
718

Найбагатша людина світу заплатить за порятунок планети

Тим часом звіт Science Based Targets показав, що компанії дають порожні обіцянки щодо цього

Засновник Amazon Джефф Безос пообіцяв пожертвувати мільярд доларів для порятунку планети, повідомляє Reuters.

Це зобов’язання — частина обіцянки фонду Bezos Earth Fund, який найбагатша людина світу створила у 2020 році. Тоді Безос пообіцяв виділити $10 млрд до 2030 року для фінансування діяльності вчених, активістів і некомерційних організацій, які борються зі зміною клімату.

Мільярдер вважає, що зміна клімату є “найбільшою загрозою для нашої планети”. У 2021 році грант піде на природоохоронні програми регіонів басейну річки Конго в Центральній Африці, північних Анд в Латинській Америці й Тихого океану. Які організації отримають фінансування, поки невідомо.

Раніше у вересні інший мільярдер, Білл Гейтс, отримав сотні мільйонів доларів на порятунок планети. Некомерційна організація Breakthrough Energy, заснована мільярдером у 2016 році, отримала інвестиції від семи великих американських компаній.

Сума залучених коштів не розкривається, але, за оцінками аналітиків, вона може досягати $1 млрд. Інвесторами стали такі компанії, як Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America та ArcelorMittal. Гроші будуть спрямовані на проект Breakthrough Energy Catalyst, який відповідає за виробництво нових рішень для підтримки економіки з нульовими викидами вуглецю.

Тим часом переважна більшість компаній найбільших економік світу дає порожні обіцянки з порятунку планети й не в змозі взяти на себе зобов’язання, виконання яких можна оцінити за допомогою конкретних показників. З такими звинуваченнями виступили автори звіту Science Based Targets (SBTi), висновки з якого наводить Bloomberg.

Тільки п’ята частина з 4,2 тис. компаній, що базуються в країнах “Великої двадцятки”, надають науково-обґрунтовану звітність. Решта підприємств заявляють, що цінують стійкість, проте не роблять значних кроків у боротьбі зі зміною клімату.

“Встановлення самовизначених цілей зі скорочення викидів не допоможе. Цілі компанії повинні спиратися на науку”, — заявила виконавчий директор SBTi Хайді Хууско.

Звіт вийшов напередодні переговорів у шотландському Глазго. 26-а конференція ООН зі зміни клімату (COP26) відбудеться в листопаді й вважається найбільш важливою в боротьбі з глобальним потеплінням.

“Ми стикаємося з реальною можливістю того, що температура скоро підніметься вище межі 1,5 градуса Цельсія, що, як встановила наука, призведе до кліматичної катастрофи”, — сказала Хайді Хууско.

Дослідження SBTi також показало, що в країнах “Великої сімки” більше компаній з усвідомленими кліматичними цілями. У Великій Британії та Франції частка таких підприємств становить 41% і 33% відповідно. США, Японія та Італія значно відстають від середнього показника “Великої сімки” — в цих країнах 19% компаній відповідально ставляться до зміни клімату. У Канаді таких підприємств ще менше — всього 17%.

Раніше у вересні аналітичний центр Chatham House представив доповідь, згідно з якою при нинішній швидкості скорочення викидів шанс уникнути кліматичної катастрофи дорівнює 1%. Дослідники визнали неефективними плани держав з досягнення цілей Паризької угоди 2015 року.

Нагадаємо, Євросоюз закликав Україну підвищити податки на шкідливі викиди. Як відомо, плата в Україні за викиди CO2 становить €0,15 за 1 тонну, в ЄС — понад €50.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram