Новини
22 Серпня 2019
860

Молока мало: Скорочується виробництво та експорт продукту

Причина – дефіцит сировини та не конкурентно високі ціни

Експорт молочних продуктів з України знижується через дефіцит сировини у виробництві та не конкурентно високі ціни, повідомляє Інфагро.

Зазначається, що найбільш помітно скоротилося відвантаження масла та сухого молока.

“У липні, коли сировина тільки почала дорожчати, в порівнянні з попереднім місяцем, збільшення експорту відбулося лише у категорії сирних продуктів і сироватки”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що порівнюючи експортні показники з тогорічними, покращився тільки експорт сухого цільного молока та спредів.

“Водночас, темп зростання імпорту молокопродуктів набирає обертів. Лише за місяць закупівлі свіжих молокопродуктів виросли на 20%, а сирів – на третину”, – пише видання.

І додає, що найближчим часом зовнішньоторговельний тренд не зміниться – експорт знижуватиметься, імпорт значно зросте.

Що стосується виробництва молока, то станом на 1 серпня 2019 року зазначається скорочення виробництва молока в Україні. Зокрема, на 3,4%, у порівнянні із січнем-липнем 2018 року.

Так, загальне виробництво молока за січень-липень 2019 року становить 5,7 млн т, що на 3,4% менше ніж у 2018 році (5,9 млн т).

При цьому частка виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами становить 1,6 млн т, що менше на 1,1%, у порівнянні з 2018 роком. А виробництво молока господарствами населення – 4,1 млн т, що на 4,3% менше, у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

Зазначається, що найбільше молока підприємства України виробляють у Полтавській – 248,6 тис. т, Черкаській – 170,4 тис. т, Чернігівській – 149,3 тис. т та Харківській – 146,2 тис. т областях.

Нагадаємо, зниження виробництва молока розпочалося ще минулого року. Так, загальний обсяг всіх категорій за 2018 рік знизився на 1,8% проти показника аналогічного періоду попереднього року. Причина – зменшення чисельності поголів’я в господарствах населення, що забезпечують основу всього виробництва молока в Україні.

З хорошого – наприкінці липня Україні дозволили експортувати до Японії молоко та молочні продукти, враховуючи масло та сир.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram