Бiзнес
13 Березня 2019
2 716

Молоко збігає: В Україні знижується виробництво молока

У той час як вітчизняне молочне виробництво демонструє негативну динаміку, імпорт продукції до країни зростає


Загальний обсяг виробництва молока всіх категорій за 2018 рік знизилось на 1,8% проти показника аналогічного періоду попереднього року. Причина того – зниження чисельності поголів’я в господарствах населення, що забезпечують основу всього виробництва молока в Україні. Згідно з даними аналітичного агентства “Інфагро”, сьогодні 73% збору молока припадає на господарства населення, а на ферми — тільки 27%.

Найбільший спад відбувався у Вінницькій області (на 5% в господарствах населення) та в сільськогосподарських господарствах Закарпатської області (на 50%). Зростання виробництва на господарствах населення спостерігалось лише у 7 областях, серед яких: Харківська, Полтавська, Луганська, Донецька, Закарпатська, Хмельницька та Житомирська.

Як констатують в Аналітичному відділі Ради з питань експорту продовольства, вітчизняне молочне виробництво демонструє негативну динаміку. Хоча майже половина всіх надоїв йде на переробку, показник імпорту залишається дуже високим. За прогнозом аналітиків, якщо чисельність поголів’я продовжить скорочуватись, розрив у 2019 році буде ще більш відчутним і матиме негативний вплив на молочну промисловість загалом.

Експорт

Проте, експорт молочної продукції, як повідомили у Мінагрополітики та продовольства, продовжує зростати. За підсумками минулого року Україна вперше за довгий час увійшла в десятку світових лідерів з експорту молочної продукції. “За результатами 2018 року всієї молочної продукції буде реалізовано на суму майже 57 млрд грн, при цьому експорт складе понад 7 млрд грн”, – цитує прес-служба Мінагрополітики та продовольства замміністра Олену Ковальову.

Щодо світового виробництва молока, то темпи його виробництва також сповільнюються. Продовжує скорочуватися чисельність поголів’я худоби в першу чергу в Австралії, Європі та США, країнах, які найбільше споживають молочної продукції. Минулорічне уповільнення світового виробництва молока в найбільших країнах-експортерах триватиме і в 2019, причиною тому будуть і надалі складні погодні умови.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram