Новини
9 Липня 2020
875

Мінекономіки: ВВП України скоротився майже на 6%

Пом’якшення карантину сприяло уповільненню темпів падіння більшості видів економічної діяльності

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в січні-травні 2020 року скоротився на 5,9%, про це йдеться в огляді економічної активності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

“За підсумками січня-травня 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва товарів і послуг склало 7,3% (падіння на 6,7% у січні-квітні), і, відповідно, скорочення обсягів ВВП оцінено Мінекономіки на рівні 5,9%”, – йдеться у документі.

Зазначається, що у травні результати діяльності більшості видів економічної діяльності продемонстрували уповільнення темпів падіння на фоні пом’якшення карантинних обмежень.

“Зокрема відновлення діяльності більшості торговельно-розважальних центрів, інших закладів торговельного та побутового обслуговування населення, продовольчих ринків, а також частково пасажирських перевезень автомобільним транспортом (у міському, приміському, внутрішньообласному та міжнародному сполученні) та роботи метрополітену), про що свідчить поліпшення індексу очікувань ділової активності, у порівнянні з попереднім місяцем”, – зазначили у міністерстві.

І додали, що в останній місяць весни він збільшився з 29,9 до 37 пунктів, “проте значення цього показника менш ніж 50 свідчить про песимістичні настрої бізнесу”.

“Водночас, негативний вплив поширення у світі COVID-19 (через тимчасове зменшення загальної економічної активності у світі, інвестиційну паузу, в тому числі, з боку іноземних інвесторів) та дія стримувальних чинників, сформованих у попередніх періодах стримували розвиток більшості видів економічної діяльності”, – додали у міністерстві.

Нагадаємо, реальний ВВП у січні-березні 2020 р. скоротився на 1,3%, зокрема через негативний вплив карантинних обмежень на сектори послуг і стрімкого падіння інвестицій.

До речі, на початку червня аналітики BofA Global Research знову погіршили прогноз динаміки реального ВВП України: у 2020 році вони тепер чекають його падіння на 6,8% у порівнянні з 5,6% раніше, а в наступному – зростання на 6,5% замість колишньої оцінки в 7,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram