Новини
2 Червня 2020
1 131

Аналітики Bank of America погіршили прогноз падіння ВВП України

Облікова ставка Нацбанку може знизиться до 6%, а курс гривні на кінець року складе близько 26 гривень за долар

Аналітики BofA Global Research знову погіршили прогноз динаміки реального ВВП України: у 2020 р. вони тепер чекають його падіння на 6,8% у порівнянні з 5,6% раніше, а в наступному — зростання на 6,5% замість колишньої оцінки в 7,4%, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Зниження, в основному, є результатом чергового погіршення наших глобальних прогнозів зростання, особливо в ЄС. Крім того, реальний ВВП України за перший квартал 2020 р. також ще виявився трохи слабкіше, ніж очікувалося: на рівні “мінус” 1,5% г/г у порівнянні з нашими попередніми очікуваннями в 0%”, — зазначено у звіті BofA.

Як стверджують аналітики, очікуване слабке відновлення ЄС у другому півріччі цього року, а також у 2021 р. також, ймовірно, буде стримувати відновлення економіки України у 2020-2021 рр. через слабкість експорту та скорочення потоку грошових переказів.

Згідно з оцінками BofA, в доларовому вираженні ВВП України в цьому році скоротиться до $146 млрд із $155 млрд в минулому, а в наступному підскочить до $172 млрд.

Аналітики вважають, що криза може справити позитивний вплив на платіжний баланс України, тому скоротили прогноз дефіциту рахунку поточних операцій до $1 млрд, або 0,7% ВВП, в цьому році.

Ймовірного сильного падіння імпорту, особливо у сфері послуг, має бути достатньо для компенсації впливу негативного шоку на експорт. Зокрема, за їхніми оцінками, різке падіння в’їзного туризму в цьому році, ймовірно, допоможе компенсувати можливе скорочення падіння потоку грошових переказів. Крім того, Україна явно отримає вигоди від набагато нижчих цін на енергоносії.

Згідно зі звітом, дефіцит поточного рахунку, ймовірно, збільшиться до $2,5 млрд, або 1,4% ВВП у 2021 р., оскільки імпорт почне відновлюватися. Крім того, торговий баланс може почати відчувати негативний тиск від очікуваного відновлення цін на енергоносії з кінця 2020 р.

В результаті курс гривні на кінець цього року складе близько 26 грн/$1, а наступного — 25 грн/$1, а міжнародні резерви зростуть відповідно до $27,8 млрд і $28,2 млрд.

Аналітики BofA також підтвердили свій конструктивний погляд щодо прибутковості по українським валютним і гривневим інструментам, вказавши на дезінфляцію, високу реальну прибутковість і політику облікової ставки, а також додаткове пом’якшення.

На їхню думку, тактичне співвідношення ризик/винагорода краще за паперами в валюті, в тому числі завдяки більш високої ліквідності, в той час як в середньостроковій перспективі вони віддавали б перевагу ставками.

“Україна має найбільший потенціал для зростання серед прикордонних ринків EEMEA, беручи до уваги угоду з МВФ”, — наголошується у звіті.

У ньому також вказується, що ВВП-варранти України як і раніше привабливі, з огляду на ймовірність великої виплати за підсумками стрибка ВВП у 2021 р., а значить зростання вартості до 120% номіналу з нинішніх близько 85%.

Аналітики BofA вважають, що після сильного зростання в останні тижні короткостроковий потенціал подальшого подорожчання дещо обмежений, проте перспектива виплат до $1,6 млрд у 2023 р. за підсумками стрибка ВВП у 2021 р. збільшує ймовірність обміну ВВП-варантів на нові довгострокові облігації.

Аналітики BofA поліпшили прогноз середньорічної інфляції в Україні в цьому році з 4,8% до 2,8% через слабкий споживчий попит (у порівнянні з 7,9% в минулому), а в наступному очікують прискорення інфляції до 4,5%.

Вони також скорегували свій прогноз облікової ставки Нацбанку України й тепер очікують, що вона знизиться ще на 200 базисних пунктів (б.п.) — до 6% в цьому році, зокрема зниження на 100 б.п. у червні.

А от Китай вперше відмовився від цільового показника темпів зростання ВВП. Влада країни не встановила цей показник через рекордний з 70-х років минулого століття економічний спад внаслідок епідемії коронавірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram