Новини
22 Травня 2020
987

Китай вперше відмовився від цільового показника зростання ВВП країни через коронавірус

На фоні цієї новини нафта подешевшала на 4-5%

Китайський уряд уперше відмовився від цільового показника темпів зростання валового внутрішнього продукту, повідомляє The Financial Times, з посиланням на сесію Всекитайських зборів народних представників.

Видання зазначає, що влада Китаю не встановила цей показник через рекордний з 70-х років минулого століття економічний спад внаслідок епідемії коронавірусу.

“ВВП у I кварталі 2020 року скоротився на 6,8%, оскільки економіка Китаю була зупинена через спалах коронавірусної інфекції, що почалася у грудні 2019 року. Більшість економістів прогнозує спад до половини від торішніх економічних показників”, – нагадує видання.

В опублікованій до сесії доповіді прем’єра Держради КНР Лі Кецяна, йдеться, що у 2020 році інфляція планується на рівні 3,5%, а дефіцит бюджету може сягнути 3,6% ВВП. “У 2019 році темпи зростання економіки склали 6,1%. У 2017 р. показник темпів зростання ВВП склав 6,8%, у 2018 році – 6,6%. Розмір ВВП за 2019 рік склав 9 трлн юанів (близько $14,4 трлн). З падінням економіки Китай зіткнувся вперше з 1992 року”, – йдеться у повідомленні.

“Варто зазначити, що ми не визначили конкретні цифри річних темпів зростання економіки”, – наголошується у доповіді. Це пояснюється “великою невизначеністю у світовій епідемічній та торгово-економічній ситуації” й “непередбачуваними факторами на шляху розвитку країни”.

Тим часом після доповіді Лі Кецяна про відмову Китаю від цільового показника зростання ВВП країни через коронавірус, світові ціни на нафту знижуються, повідомляє investing.com.

Так, на ранок 22 травня, ф’ючерси на нафту Brent знизилися на 4,8% до $34,01 за барель, ф’ючерси на американську нафту WTI подешевшали на 6,1% до $31,44 за барель.

Раніше Investory News писали, що китайський ВВП у I кварталі 2020 року знизився на 6,8% у річному вираженні – це перше зниження економіки КНР з початку публікації квартальних даних про ВВП Державним статистичним управлінням (ДСУ) у 1992 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram