Новини
17 Квітня 2020
964

Пробили дно: Китайський ВВП упав майже на 7%

Це перше зниження економіки КНР з 1992 року

Китайський ВВП упав у I кварталі 2020 року на 6,8% у річному вираженні – це перше зниження економіки КНР з початку публікації квартальних даних про ВВП Державним статистичним управлінням (ДСУ) у 1992 році, повідомляє Інтерфакс.

Зазначається, що різкий спад відбиває важкий збиток, нанесений китайській економіці спалахом коронавірусної інфекції COVID-19 й обмеженнями, введеними владою країни з метою стримування її поширення.

“Тепер китайському уряду необхідно вживати заходів для підтримки економіки в умовах безробіття, що активно зростає, та соціальної нестабільності, намагаючись при цьому утримати під контролем боргове навантаження та фінансові ризики”, – зазначають експерти.

У IV кварталі 2019 року, економіка КНР зросла на 6% у річному вираженні. Консенсус-прогноз експертів передбачав падіння китайського ВВП у I кварталі на 6,5%, свідчать дані Trading Economics.

Падіння ВВП відносно IV кварталу в січні-березні склало 9,8% при очікуваному аналітиками зниженні на 9,9%. “Зниження ВВП у поквартальному вираженні також було зафіксовано вперше. У жовтні-грудні економіка КНР зросла на 1,5%, у порівнянні з попереднім кварталом”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає The Wall Street Journal, різкий економічний спад у Китаї дозволяє припустити, що чекає інші держави в умовах пандемії коронавірусу, яка вже призвела до закриття кордонів, зупинці ділової активності та розриву глобальних ланцюжків постачань.

Останні статдані дозволяють припустити, що китайська економіка почала відновлюватися в березні після різкого спаду в перші два місяці цього року. “Так, безробіття серед міського населення, що досягло в лютому рекордних 6,2%, на кінець березня трохи знизилося – до 5,9%, однак, все ще залишається високим, враховуючи, що в останні роки цей показник тримався близько 5%”, – пише видання.

І додає, що обсяг промвиробництва в КНР у березні знизився на 1,1% у річному вираженні після обвалу на 13,5% у січні-лютому. Консенсус-прогноз експертів передбачав падіння на 7,3%.

Виробництво в переробній промисловості минулого місяця зменшилося на 1,8% після падіння на 15,7% у січні-лютому. При цьому у гірничодобувній промисловості був відзначений підйом на 4,2%, у комунальному секторі, включаючи вироблення електроенергії – зростання на 8,9%. Тим часом, виробництво автомобілів й автокомпонентів у березні знизилося на 22,4%, промислового обладнання – на 5,4%, а от випуск продуктів харчування збільшився на 5,7%.

Темпи скорочення роздрібних продажів у КНР у березні сповільнилися до 15,8% (прогноз – 10%) у порівнянні з обвалом на 20,5% у січні-лютому. “Люди, як і раніше, бояться багатолюдних місць, включаючи торгові центри, ресторани та кінотеатри. Тому, на відновлення роздрібних продажів потрібен час”, – зазначають економісти.

Наприкінці березня Investory News писали, що промислові підприємства КНР через поліпшення епідемічної ситуації по COVID-19 відновили виробництво в середньому на 98,6%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram