Новини
23 Червня 2020
931

У Нацбанку назвали причини скорочення ВВП на 1,3% у першому кварталі

Частка збиткових підприємств зросла до 41%

Реальний ВВП у січні-березні 2020 р. скоротився на 1,3%, зокрема через негативний вплив карантинних обмежень на сектори послуг і стрімкого падіння інвестицій, повідомляє прес-служба НБУ.

“Основні причини падіння української економіки в першому кварталі — негативний вплив карантину на сектори послуг, стрімке падіння інвестицій, поглиблення падіння споживання державного сектора на фоні складної фіскальної ситуації, уповільнення зростання приватного споживання та експорту на фоні ослаблення зовнішнього попиту”, — йдеться у повідомленні.

Фактичне падіння економіки було більш істотним за оцінку Нацбанку, яка опублікована в інфляційному звіті за квітень 2020 р. (0,5%). Це пов’язано з більш повільним зростанням споживчого та інвестиційного попиту в цей період, ніж очікувалося.

Вагомим фактором падіння ВВП було падіння інвестицій. Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4% в річному вимірі. Такі значні темпи падіння інвестицій востаннє спостерігалися під час кризи 2014-2015 р.

Як зазначає регулятор, до початку коронакризи українські підприємства мали позитивні ділові очікування. “Більшість підприємств очікували поліпшення свого фінансового стану, зростання інвестиційних видатків на будівельні роботи, машини, обладнання та інвентар. Однак через коронакризу очікування не виправдалися”, — розповідають у НБУ.

У першому кварталі 2020 р. вперше з 2016 р. великі та середні підприємства сформували чистий збиток у сумі 4,9 млрд грн. Частка збиткових підприємств зросла до 41% в порівнянні з 27% у першому кварталі 2019 р.

Погіршення фінансових результатів бізнесу стало однією з основних причин падіння інвестицій, адже 65% капітальних інвестицій фінансуються шляхом власних коштів підприємств.

Серед інших причин падіння інвестицій: введення карантинних обмежень і невизначеність законодавчого поля щодо відкриття ринку землі та “зеленої” енергетики.

При цьому, споживчі витрати домогосподарств продовжували рости всупереч коронакризі. Однак їх зростання сповільнилося до 8,1% у першому кварталі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Причини — повільне зростання доходів населення, погіршення споживчих настроїв і зміна поведінки споживачів шляхом введення карантинних обмежень. Зокрема громадяни менше коштів витрачали на товари не першої необхідності.

Ще одна причина меншого споживання — заборона на роботу непродуктових магазинів і ринків, що лише частково компенсувалася збільшенням інтернет-торгівлі.

Споживання державного сектора продовжувало зменшуватися — на 9,7% на фоні складної ситуації з доходами.

Фізичні обсяги експорту товарів і послуг росли повільніше — на 0,9% р/р. Основні причини — звуження світового попиту і погіршення цінової кон’юнктури на зовнішніх ринках.

Так, сповільнилося зростання експорту сільськогосподарських культур (зокрема зернових). Імпорт товарів і послуг скоротився на 4% р/р, зокрема знизився імпорт енергетичних товарів і легкових автомобілів. Серед основних причин — уповільнення споживчого попиту і суттєве падіння інвестицій.

“У розрізі видів діяльності у першому кварталі 2020 р. погіршилися показники діяльності практично всіх галузей економіки, за винятком сільського господарства. Вагома причина цього — введення карантинних обмежень в Україні й у світі”, — зазначається у повідомленні.

Найбільше негативний вплив спостерігався у галузі транспорту і більшості секторів послуг. Валова додана вартість сектора фінансової і страхової діяльності знижувалася через зменшення доходів банків і зростання витрат.

Водночас росла торгівля, а також галузь інформації та телекомунікацій через збільшення попиту населення на послуги доступу до інтернету, зокрема через перехід на дистанційну форму роботи. У другому кварталі 2020 р. очікується поглиблення падіння реального ВВП. В основному через дії карантинних заходів протягом всього кварталу.

Як раніше писали Investory News, аналітики BofA Global Research вкотре погіршили прогноз динаміки реального ВВП України: у 2020 р. вони тепер чекають його падіння на 6,8% у порівнянні з 5,6% раніше, а в наступному — зростання на 6,5% замість колишньої оцінки в 7,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram