Новини
2 Жовтня 2019
1 015

Медові інвестиції: Бджоли заробляють до $500 мільярдів за рік

Запилювання фруктів та овочів серйозно впливає на світову економіку

Внесок запилювачів у світову економіку оцінюється від $235 до $577 млрд на рік. Бджоли впливають на вирощування яблук, мигдалю, овочів і запилюють 5−8% від загальної кількості сільськогосподарських рослин у світі, повідомляє НВ Бізнес, посилаючись на коментар Крістіана Мауса, керівника департаменту із захисту бджіл і безпечного запилення компанії Bayer Crop Science в рамках конференції Future of Farming Dialogue.

“За останні шість років популяція бджіл зросла на 85% переважно за рахунок країн Азії. У країнах ЄС і США їх число скорочується”, — говорить він.

Головна причина втрат — азійська хвороба варроатоз, яку викликає кліщ варроа, що паразитує на бджолах. Серед інших ризиків — застосування пестицидів, зміна клімату та скорочення площ квітучих рослин.

Тільки минулого року в Німеччині зафіксовано понад 50 випадків загибелі бджіл через використання хімікатів. В середньому в країнах ЄС втрати становлять 20−25% від загальної кількості бджіл, тоді як в Україні −10−19%, згідно з інформацією від національного координатора міжнародного моніторингу втрат бджолиних колоній Марії Федоряк.

Тим часом в Україні у 2018 році було експортовано менше на 18,3 тис. т меду, ніж у 2017-му. Так, минулого року до інших країн відправлено 49,4 тис. т на суму $98 млн, у 2017 – 67,7 тис. т на $133,6 млн. Причина падіння експорту – збільшення ціни на український мед.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram