Новини
26 Березня 2021
764

Компанія Candela побудує пасажирський електропаром

Швейцарський виробник стверджує, що це буде найшвидший електричний морський транспорт

Виробник човнів Candela зі Швеції розробляє електричне пасажирське судно, яке може стати найшвидшим у світі, повідомляє New Atlas.

Судно отримало кодову назву P-30. Його довжина 12 метрів. Рухатиме човен два електродвигуни по 60 кВт кожен. Інженери планують забезпечити максимальну швидкість до 30 вузлів, а у штатному режимі паром ходитиме зі швидкістю 20-25 вузлів (37-46 км/год).

Місткість електрочовна становитиме 24 особи. Батарея на 180 кВт-год зможе забезпечити запас ходу понад 60 морських миль (111 км).

Повномасштабні ходові випробування судна заплановані на 2022 рік, а початок комерційної експлуатації — на 2023-й.

Як стверджує компанія, технічні характеристики P-30 роблять його найшвидшим електричним пасажирським судном у світі, а також першим з настільки великим запасом ходу. Такі показники забезпечить бортовий комп’ютер, який 100 разів на секунду оцінюватиме кільову та бортову качку та коригувати рух парому так, щоб він йшов максимально рівно.

Програма дозволить не тільки знизити витрату енергії приблизно на 80%, якщо порівнювати з найшвидшими сучасними човнами, а й підвищить його стійкість та зменшить хвильовий слід практично до нуля. Це надасть можливість P-30 переміщуватися міськими водними шляхами на вищих швидкостях, ніж інші пасажирські човни, без шкоди для інших судів або навколишніх споруд.

Нагадаємо, Rolls-Royce створив найпотужніший електролітак. Повітряне судно створено за підтримки держави у межах програми досягнення нульового викиду вуглецю до 2050 року.

А український стартап Delfast зібрав $3,4 мільйона на виробництво електробайків.  Кошти залучено шляхом краудфандингу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram