Новини
26 Вересня 2021
713

Класика вічна: Попит на вінілові платівки повертається

Рушійною силою такого драйву на ринку є молодь

Стрімінг як і раніше домінує на музичному ринку. Так, ще 2019 року на нього припадало 80% усього виторгу в цій галузі. Однак вініл не повторив долю CD або дискет: цей формат як і раніше актуальний, тому що він пропонує враження, які неможливо отримати під час прослуховування музики з телефону, повідомляє Axios.

Статистика говорить сама за себе:

• за даними Американської асоціації звукозаписних компаній, 2020 року, вперше з 1986 року, продажі вінілових платівок в США перевищили продажі CD;

• 2021 рік також б’є рекорди: перші шість місяців зростання продажів становили 108% проти аналогічного періоду 2020 року, повідомляє CNBC.

Таким чином, у період пандемії та загального спаду в роздрібній торгівлі музичні магазини, навпаки, опинилися у виграші. “У багатьох любителів музики було більше часу для прослуховування альбомів вдома. Вони вирішили розширити свої колекції платівок”, — йдеться у повідомленні.

На думку Біллі Філдса, постійного експерта з ринку вінілових платівок у Warner Music Group, причина цього явища проста: “Це завжди буде круто”.

“Я слухаю музику в стрімінгових сервісах цілодобово щодня. Але записи на вінілі — це можливість зробити її тактильною, — пояснює Джіджі Лоун, студентка бакалаврату Університету Торонто. — Ви дійсно не можете отримати такі емоції через Spotify. Це просто володіння тим, що вам дорого”.

“Звичайно, тут є явний ефект модного тренду — зазначає Чіп Хойслер, власник музичного магазину Tunes у Хобокені, штат Нью-Джерсі. — Але в цьому щось є, коли ми виймаємо платівку з конверта та ставимо її на програвач. А характерне потріскування на старих екземплярах тільки додає вражень”.

Для багатьох вінілові платівки стали чимось на зразок гравюр і картин — творами мистецтва, які можна виставити вдома. “Обкладинка альбому, естетика самої платівки, борозни на поверхні — це те, що мене приваблює, — зазначає Лоун. — І мені подобається, коли люди вішають їх на стіни. Це частина культури”.

Щораз більший попит на вініл викликає хвилювання в музичній індустрії, оскільки порушує налагоджену систему виробництва й постачань.

Такі гіпермаркети, як Walmart, Amazon і Target, побачили можливість заробити й розпочали продаж вінілових платівок. Наразі на них припадає 13% всіх продажів проти 4% 2018 року, згідно з даними Billboard.

“Але це також означає, що вони розміщують набагато більше замовлень, ніж незалежні магазини звукозапису та виробники вінілових платівок можуть виконати”, — йдеться у повідомленні. Як наслідок — споживачі стикаються із затримками замовлень, і навіть найбільші світові виконавці місяцями чекають, поки їх вінілові платівки з’являться на прилавках.

Наприклад, Тейлор Свіфт оголосила про перевидання свого альбому Red за кілька місяців до події, щоб гарантувати, що вінілова версія буде доступна до моменту випуску.

Хоча іноді затримки з вініловими платівками грають на руку виконавцям. Наприклад, останній альбом Свіфт Evermore повернувся на перше місце, після того, як вийшла його вінілова версія.

Безумовно, розвиток технологій призводить до того, що ті чи інші форми носіїв інформації застарівають. Але вініл залишається поза часом завдяки своєму ефекту “крутизни”.

Раніше Investory News писали, що світовий музичний ринок збільшився на 10%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram