Новини
25 Травня 2020
871

Китайські інвестори швидко заповнюють сховища нафтою

За останні шість тижнів доступна ємність збільшилася більш ніж у два рази – до 57 мільйонів ​​барелів

Китайські фінансові інвестори, що роблять ставку на відновлення цін на нафту, швидко заповнюють комерційні резервуари, контрольовані Міжнародною енергетичною біржею в Шанхаї (INE), повідомляє Reuters.

“Попри те, що за останні шість тижнів доступна ємність для зберігання нафти збільшилася більш ніж у два рази – до 57 млн ​​бар., – майже всі вільні резервуари можуть бути заповнені до кінця червня”, – повідомили джерела видання.

При цьому новий потік нафти припав на компанії, що маловідомі в китайській нафтовій галузі. “Ми називаємо їх інвесторами-відлюдниками, – розповів державний чиновник, чия компанія нещодавно доставила вантажі за контрактом. – Це хедж-фонди, що підтримувані багатими людьми, а також торгові філії брокерських компаній”.

Сплеск покупок з боку анонімних компаній збільшив ціни на ф’ючерсні контракти на шанхайську нафту вище світових показників Brent. “Це спонукало китайські державні компанії, такі як Sinopec, PetroChina і Zhenhua Oil, укладати контракти на постачання близькосхідної нафти”, – повідомили співрозмовники Reuters.

Очікується, що у період з кінця квітня до кінця червня у дюжину пунктів доставки, що керовані INE, буде закачано близько 50 млн бар. сирої нафти на суму близько $1,8 млрд. “Це еквівалентно сумарному п’ятиденному обсягу китайських закупівель”, – повідомили джерела. За їх словами, більша частина сировини – це іракська нафта Basra Light і Oman.

“З урахуванням того, що постачання розпочалося в кінці квітня й відповідно до нашого моніторингу ємності об’ємом в 50 млн бар. будуть заповнені до кінця червня”, – зазначив один із державних чиновників.

Запаси китайської нафти зазвичай визначаються державними гігантами. “Однак у цьому випадку накопичення запасів було викликане діями неназваних фінансових інвесторів, які вважають, що нафта незабаром відскочить від своїх мінімумів”, – зазначив інший чиновник.

Додається, що цього місяця Китай наростив імпорт сирої нафти до рекордних 55 млн т, або до 13 млн бар./добу. (б/д), згідно з оцінкою даних відстеження судів і прогнозами нафтових потоків Refinitiv. У травні минулого року цей показник становив в середньому 10,1 млн б/д.

Деякі аналітики вважають, що частина цієї нафти може надійти в китайський стратегічний нафтовий резерв (SPR). Але такі галузеві експерти, як старший аналітик Refinitiv Емма Лі, зазначають, що урядові резервуари були заповнені в кінці 2019 року.

За словами аналітиків, швидкість накопичення нафти фінансовими інвесторами становить 50 млн бар. за два місяці або 700-800 тис. б/д. Це вище, ніж під час попередніх закупівель у 2018 і 2019 роках, що проводилися державними компаніями.

“Інвестиційний інтерес до нафти був підтриманий відносно малими витратами на зберігання сировини в резервуарному парку INE, що полегшує отримання прибутку від володіння нафтою. Утім, у червні Шанхайська біржа планує подвоїти вартість за зберігання”, – йдеться у повідомленні.

За словами співрозмовників Reuters, Шанхайська біржа наростила ємності для зберігання “чорного золота” більш ніж удвічі – до 57 млн ​​бар., внаслідок додавання резервуарів від Sinopec, PetroChina і приватного нафтопереробного заводу Shandong Hongrun Group.

“Для порівняння: пункт доставки нафти в американському місті Кушинг, штат Оклахома, має сумарну ємність близько 76 млн бар.”, – пише видання.

За інформацією джерел у торгових і брокерських компаніях, очікується, що фінансові інвестори зберігатимуть нафту до тих пір, допоки зберігається структура ринку, відома як “контанго”, а міжмісячний спред досить широкий, щоб покривати витрати на зберігання та фінансові витрати.

Нагадаємо, у квітні бразильська державна нафтогазова й нафтохімічна компанія Petroleo Brasileiro S.A. збільшила експорт нафти до рекордного рівня в 1 млн барелів на добу.

А от Saudi Aramco ще наприкінці квітня розпочала скорочувати видобуток, з випередженням виконуючи домовленості 23 країн ОПЕК+ про спільне зниження виробництва з 1 травня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram