Новини
5 Травня 2020
866

Попри домовленості: Бразильська Petrobras відзвітувала про рекордний експорт нафти у квітні

Тим часом сировина активно дорожчає, сподіваючись на відновлення попиту

У квітні бразильська державна нафтогазова й нафтохімічна компанія Petroleo Brasileiro S.A. збільшила експорт нафти до рекордного рівня в 1 млн барелів на добу, про це йдеться в повідомленні компанії.

“Це на 145% більше, ніж за аналогічний період 2019 року”, – зазначається у пресрелізі. Додається, що зростання відповідає тенденції, яка спостерігалася в першому кварталі 2020 року, коли експорт збільшився на 25%, у порівнянні з четвертим кварталом 2019 року.

Перші чотири місяці 2020 року основним покупцем для Petrobras був Китай – експорт нафти в цьому напрямі складав 60% загальної кількості. Крім Китаю компанія зазвичай поставляє нафту в США, Європу, Індію та на інші азійські ринки.

“Ми очікуємо збереження високих показників нашого експорту у зв’язку з поновленням попиту в Китаї та діями щодо освоєння нових ринків збуту нашої продукції”, – йдеться в пресрелізі.

Держави ОПЕК+ домовилися скоротити видобуток на рекордні 9,7 млн ​​барелів на добу в травні-червні. Передбачається, що США, Бразилія та Канада додадуть до зниження ще близько 3,7 млн ​​барелів, оскільки виробництво в цих країнах зменшується на фоні падіння цін на нафту.

Petrobras повідомляла про плани знизити у квітні видобуток до 2,07 млн ​​б/д через різке скорочення попиту на нафту в світі. Однак у кінці квітня компанія відзвітувала про те, що повернулася до видобутку нафти у 2,26 млн б/д, “побачивши трохи вищий попит на нафту, ніж очікувала раніше”.

Нафтові справи. Тим часом у вівторок, 5 травня, ціни на нафту впевнено зростають у ході торгів на фоні надій на відновлення попиту, коли будуть зняті обмеження, введені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Підтримку котируванням також надали дані компанії Genscape, яка повідомила про зростання запасів нафти на терміналі в американському Кушингу, де зберігається нафта, що торгується на NYMEX, на 1,8 млн барелів. “Якщо офіційні дані в середу покажуть аналогічне значення, це буде найменший приріст з середини березня”, – зазначає Bloomberg.

Вартість липневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures станом на ранок становила $28,26 за барель, що на $1,06 (3,9%) вище за ціну на закритті попередньої сесії. За підсумками торгів у понеділок, 4 травня, липневі ф’ючерси подорожчали на $0,76 (2,9%), до $27,2 за барель.

Ф’ючерс на нафту WTI на червень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі збільшився в ціні на $1,23 (6,03%), до $21,62 за барель. До закриття попередніх торгів ціна контракту склала $20,39 за барель, піднявшись на $0,61 (3,1%).

Видання зазначає, що поліпшенню настроїв також сприяє те, що падіння попиту на низці ринків могло досягти дна, проте для усунення надлишку пропозиції потрібен буде певний час. “Відновлення споживання нафти також, ймовірно, буде поступовим, при цьому напруженість між США та Китаєм може ускладнити цей процес”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив економіст Oversea-Chinese Banking Corp. Хоуі Лі, попри те, що найгірше для нафтового ринку, схоже, вже позаду, у котирувань все ще немає істотного драйвера для зростання.

Крім того, тиск на нафтовий ринок напередодні спричинила інформація про те, що США розглядають можливість підвищення мит на китайські товари в якості одного із заходів залучення КНР до відповідальності за несвоєчасне інформування світової громадськості про появу коронавірусної інфекції COVID-19.

Нагадаємо, що президент США Дональд Трамп заявив в ефірі телеканалу Fox News, що Китай, на його думку, “зробив помилку”, намагаючись приховати поширення коронавірусу. Він зазначив, що введення мит є “важливим інструментом” в переговорах з КНР.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram