Новини
15 Квітня 2020
885

Кабмін удвічі збільшив максимальну суму кредиту за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”

Підприємці можуть отримати його до скасування карантину та через 90 днів після його закінчення

Кабінет міністрів України (КМУ) збільшив максимальну суму кредиту за програмою “Доступні кредити 5-7-9%” у два рази — до 3 млн грн та розширив її пакетом антикризових заходів для мікро- та малого бізнесу. Повідомляє прес-служба уряду.

Крім того, розширено коло суб’єктів підприємництва, які можуть отримати державну фінансову підтримку за цією програмою. Тепер подавати заявки на кредит за умовами програми “Доступні кредити 5-7-9%” можуть підприємці, максимальний рівень річного доходу яких не перевищує 100 млн грн (було — до 50 млн грн).

Також, збільшується перелік цілей, на які підприємці можуть брати кредит в рамках програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Відтепер бізнес може розраховувати на підтримку держави, беручи позику також на:

• придбання нежитлової нерухомості без права передачі її третім особам;

• поповнення обігових коштів суб’єктів підприємництва у розмірі не більше 25% від загальної вартості інвестиційного проекту, що фінансується шляхом кредитних коштів;

• придбання обʼєктів права інтелектуальної власності за договорами комерційної концесії (франчайзингу), пов’язаних із реалізацією субʼєктом підприємництва інвестиційного проекту.

“Допрацьовано й умови програми “Доступні кредити 5-7-9%”, щоб поширити її дію на той бізнес, що вже має кредити”, — йдеться у повідомлені. Це дозволить зменшити боргове навантаження на мікро- та малих підприємців, а також розширить їх доступ до джерел поповнення обігових коштів.

Зокрема, йдеться про провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, медичних виробів та обладнання; фінансування обігових коштів для зарплати, оренди, комунальних і охоронних послуг, збереження робочого стану обладнання, сировини та матеріалів.

Суб’єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням пільгових кредитів в рамках антикризових заходів до скасування карантину плюс 90 днів після. Також держава надає можливість отримати відстрочку з повернення кредиту, наданого на антикризові заходи, але не більше, ніж на дев’ять місяців.

Кредити за новими правилами мікро- та малий бізнес зможе отримати одразу після внесення Радою Фонду розвитку підприємництва відповідних змін до Програми “Доступні кредити 5-7-9” та оновлення угод Фонду з банками, що надають кредити.

Як писали раніше Investory News, станом на 2 березня завдяки державній програми “Доступні кредити 5-7-9%” було видано 97 кредитів на загальну суму 66,11 млн грн. Популярності програми сприяла її презентація в регіонах.

Нагадаємо, за перші два тижні на участь у цій програмі надійшло 4,020 тис. заявок на загальну суму 2,04 млрд грн. Найбільше заявок було зареєстровано в Київській області — на суму 503,9 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram